Volledig scherm
© ANP

Omstreden speech Baudet valt verkeerd bij docenten Tilburg University: 'Verontrust en gealarmeerd’

TILBURG - Een open brief waarin wetenschappers, docenten en onderzoekers van Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten zich tegen Thierry Baudet keren, is inmiddels al ruim duizend keer ondertekend. Meer dan twintig handtekeningen komen van academici die werkzaam zijn bij Tilburg University.

De ondertekenaars zeggen ‘verontrust en gealarmeerd’ te zijn over de recente activiteiten en uitspraken van de partijleider van Forum voor Democratie (FVD). Baudet beweerde dat ‘journalisten en universiteiten ons ondermijnen en kapotmaken’. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) liet eerder al weten hem dit ‘zeer kwalijk te nemen.

In de brief wordt ook een breed gedeelde zorg uitgesproken om het zogenaamde ‘meldpunt indoctrinatie’ dat onlangs door de FVD is opgericht. De initiatiefnemers van de brief zijn ‘blij met het geweldige aantal ondertekenaars dat zich in zo’n korte tijd gemeld heeft, maar wachten nog altijd op een duidelijke reactie van academische instituten.’’

Zorgelijk

Volgens Jan Jaap de Ruiter, arabist bij Tilburg University, staat de speech van Baudet bol van naar fascisme riekende teksten die sterk doen verlangen naar het Nederland van de negentiende eeuw.  ,,Zijn uitspraken over een gezuiverd en boreaal Nederland zijn zorgelijk en bedreigend”, zei hij eerder tegen het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.