Volledig scherm
Jori van Boxtel en Remco Weismann brengen het kunstwerk aan op de pijlers van het viaduct A58 aan het Bels Lijntje © Beeld Werkt

Onderwaterwereld langs het Bels Lijntje

TILBURG - Jori van Boxtel en haar vriend Remco Weismann zijn deze weken druk bij het viaduct onder de A58 bij het Bels Lijntje (nabij de Blaak). 

Van de met graffiti besmeurde pijlers langs het fietspad maken ze een schitterend kunstwerk waarin twee elementen samenkomen: de fauna van het omliggende natuurgebied en de cultuurhistorische en hedendaagse waarde van het Bels Lijntje. Verbeeld in een waterlandschap.

,,Ik heb de natuur benaderd zoals je dat zou doen vanuit een rijdende trein", vertelt Jori van Boxtel over haar ontwerp. ,,Als je in de trein zit, snelt het landschap aan je voorbij. Het verandert in kleurvlakken en wordt als het ware vloeibaar, net als water."

Fauna

De ruimte boven het wateroppervlak is vooral aan de fauna, met onder meer een groot afgebeelde kikker, reiger en nijlgans. De wereld onder water vertelt het verleden. Wie straks goed kijkt ziet er onder meer het oude station van Riel, een stoomtrein, een smokkelaar en een kruikenzeiker. 

En een seinwachtershuisje zoals die vroeger veel stonden langs het spoor tussen Tilburg en Turnhout. Van Boxtel heeft er een vogelhuisje van gemaakt. Een knipoog naar het verleden: ,,Een voormalige inwoner van een van de wachthuisjes vertelde dat er vaak huismussen in het dak nestelden omdat het zo slecht geïsoleerd was."

In oktober moet het kunstwerk af zijn. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.