Volledig scherm
© Tilburg University

Onderwijsstaking zorgt niet overal voor dichte deuren

TILBURG - Ondanks de onderwijsstaking die vrijdag plaatsvindt, zullen lang niet alle scholen gesloten zijn. Met name op het voortgezet en hoger onderwijs blijft de impact van de staking beperkt.

Ongeveer de helft van de basisscholen in de regio is vrijdag gesloten, zo ook basisschool Tiliander in Tilburg. Directeur Ladja Jiran heeft er, ondanks dat er geen lessen gegeven worden, wel voor gezorgd dat er de mogelijkheid is om kinderen in het schoolgebouw op te vangen. Niet op iedere school is dit de gang van zaken, ouders van de leerlingen moeten in dat geval zelf een oplossing vinden. Volgens Jiran heeft niemand zich aangemeld voor de opvang, ,,maar ik vind dat wij de plicht hebben om ouders die optie te bieden.”

Kinderen voor de klas

Quote

Tussen de lessen door zullen de kinderen workshops geven in datgene waar zij goed in zijn, zoals muziek maken.

Nathalie van Eeten, De Vaert

Medewerkers van De Vaert in Kaatsheuvel hebben collectief besloten om juist niet mee te doen aan de staking. In plaats daarvan geven ze de leerlingen een kans om hun talenten te laten zien. ,,Tussen de lessen door zullen de kinderen workshops geven in datgene waar zij goed in zijn, zoals muziek maken”, vertelt intern begeleider Nathalie van Eeten. ,,De kinderen zijn razend enthousiast.” Ook op basisschool Panta Rhei in Tilburg krijgen leerlingen de kans om voor de klas te staan, op deze manier kunnen ze elkaar lesgeven. Zo geeft groep 7/8 morgen de groepen 1 tot en met 5 een uur les.

Weinig animo om te staken

Onder medewerkers van het middelbaar onderwijs is er al een stuk minder animo dan op basisscholen om te gaan staken. Volgens Carolien Loos, sectordirecteur van het Mill Hill College in Goirle, komt dit doordat er nog te veel onduidelijkheden zijn. ,,Het is voor ons niet helemaal helder wat het doel is van deze staking, daarnaast gaat het ten koste van onze leerlingen.” Er zijn dus ook geen medewerkers van het Mill Hill College die meedoen aan de staking. Uit navraag bij verschillende scholen blijkt dat veel docenten geen afweging willen maken tussen staken en het tekort doen van hun leerlingen, zeker nu de eindexamens weer in zicht zijn. Daar waar wel gestaakt wordt, maakt men duidelijk dat de staking geen groot effect heeft op de lessen. ,,Er zijn volgens de peiling maar zo’n tien docenten die gaan staken, dat belemmert het onderwijs niet”, zegt een woordvoerder van het OdulphusLyceum in Tilburg. 

Hoger onderwijs

Ook op het hoger onderwijs heeft de staking niet zo veel impact. ,,Medewerkers hebben natuurlijk het recht om te staken, maar Avans neemt niet actief deel aan de staking”, vertelt Serge Mouthaan, woordvoerder van Avans. ,,Tot nu toe lijkt de animo om te staken niet erg hoog.” Op Tilburg University wordt er ook niet veel aandacht geschonken aan de staking. Hoogleraar filosofie Maureen Sie zegt niet veel medewerkers op de been te kunnen krijgen, zelf gaat ze wel naar Den Haag. ,,Het is voor ons in het wetenschappelijk onderwijs moeilijk om te staken, onderzoek dat we nu neerleggen moeten we gewoon inhalen, daarmee verhoog je de werkdruk nog meer. Bovendien mogen studenten niet gedupeerd worden.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.