Volledig scherm
Onderzoekers Stef Uijens (l) en Daan Doesborgh bestuderen het fragment in de Koninklijke Bibliotheek. © William van der Voort

Onderzoekers Regionaal Archief Tilburg ontdekken fragment uit historische Spiegel Historiael

TILBURG - Twee onderzoekers van het Regionaal Archief Tilburg hebben een nog onbekend fragment ontdekt uit de Spiegel Historiael, een 14de eeuwse encyclopedie waarin voor het eerst de wereldgeschiedenis werd beschreven in de volkstaal. De ontdekking wordt op 13 juni toegelicht tijdens een symposium bij het archief. Dan wordt ook het fragment voor het eerst aan het publiek getoond.

Volledig scherm
Het betreffende fragment uit de vierde partie van de Spiegel Historiael. © William van der Voort

De ontdekking werd gedaan door boekwetenschappers Stef Uijens en Daan Doesborgh. Zij doen onderzoek naar middeleeuwse handschriften en zijn als onderzoeker verbonden aan het Regionaal Archief Tilburg. Ze ontdekten het fragment in het middeleeuwse archief van de gemeente Hilvarenbeek. Het fragment was gebruikt als maculatuur, bindmateriaal om een ander boek te verstevigen. In de middeleeuwen werd onbruikbaar perkament of papier vaker hergebruikt als boekband. Meestal ging het dan om stukken uit Latijnse bijbels of andere bekende boeken.

Tijdens het bestuderen van zo’n maculatuur ontdekten Uijens en Doesborgh het fragment uit de Spiegel Historiael. Deze kroniek of encyclopedie is een omvangrijk werk, bestaande uit liefst 189.000 regels verdeeld over vijf delen (partieën). Het werk beschrijft in Middelnederlandse taal de wereldgeschiedenis van de schepping tot aan 1316 en heeft drie auteurs. Het gevonden fragment is afkomstig uit de vierde partie, dat niet volledig bewaard is gebleven. Tijdens het symposium ‘Maculatuur en miraculen’, op 13 juni bij het Regionaal Archief Tilburg, zullen de twee onderzoekers meer vertellen over hun vondst. Ook wordt het fragment getoond en zal een aantal andere deskundigen een lezing geven.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.