Volledig scherm
Een duif poept gemiddeld 14 kilo per jaar. © ANP/Lex van Lieshout

Onderzoekje naar pil voor Tilburgse duiven

TILBURG - Is het zinnig om ‘de pil’ in te zetten om de overlast van duiven in Tilburg terug te dringen? Wethouder Mario Jacobs beloofde de PvdA gisteren om dat te na te gaan. 

Het onderwerp werd maandag  in het vragenhalfuurtje aan de orde gesteld door burgerraadslid Hans Rube. Met een anticonceptiemiddel geprepareerde mais is volgens hem een probaat middel tegen de groeiende overlast van duiven. De diertjes produceren jaarlijks 14 kilo poep, wist hij. 

,,Huizen, monumenten en geparkeerde auto’s raken besmeurd en dat geeft de binnenstad op een aantal punten een armetierige aanblik”, stelde Rube. Volgens hem is er ook in Theresia en bij de Korvelse Hofjes sprake van toenemende overlast. De diervriendelijk pil is recent met succes toegepast in het Vlaamse Tongeren. ,,Het aantal duiven is daar met 28,4 procent teruggedrongen.” 

Quote

De ervaring in Rotterdam is dat bijvoeren juist meer verwilder­de duiven aantrekt en het aantal dus groeit.

Mario Jacobs, Wethouder GroenLinks

De gemeente krijgt volgens Jacobs echter relatief weinig meldingen overlast. ,,Ik woon zelf in Theresia en heb het ook nog niet zo in de gaten. Maar ik ga wat dieper graven, een krantenbericht roept ook altijd weer wat op.” 

Ook bij de methodiek plaatste Jacobs vraagtekens. ,,We hebben contact gehad met de gemeente Rotterdam die dit middel ook heeft ingezet. De ervaring is daar dat bijvoeren juist meer verwilderde duiven aantrekt en het aantal dus groeit. Maar het is een kleine moeite ook even met Tongeren te bellen.”    

Voeren eerder strafbaar gesteld

Rube wees erop dat in Tilburg eerder duiven werden afgevangen en gedood. De ‘pil’ is volgens hem diervriendelijker. Dat wordt onderschreven door dierenrechtenorganisatie GAIA. ‘Het medicijn werkt alleen bij duiven en is dus niet schadelijk voor andere dieren’, aldus een verklaring.  

Twee jaar geleden is het voederen van duiven in Tilburg strafbaar gesteld. Dat gebeurde mede op grond van klachten van ondernemers in de binnenstad.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.