Volledig scherm
Na jaren heeft de Tilburgse binnenstad weer een schaatsbaan. Vandaag laten ze het water erin lopen, zaterdag om 10 uur gaat de baan voor het eerst open. © Jan van Eijndhoven

Oogt fraai, de Tilburgse schaatsbaan. En: echt ijs

Woe 4 dec: Het moet gezegd worden: de schaatsbaan op de Heuvel ziet er van binnen puik uit. Kerstlichtjes, een fraaie kroonluchter en guirlandes. De organisatie is bezig met de laatste voorbereidingen. Op de vloer geen ijsbaanfolie, dat schaatst toch niet zo lekker, maar echt ijs. 

Volledig scherm
Aan de schaatsbaan zit een ‘Wintercafé’ vast waar een man of 300 kan zitten. © Jan van Eijndhoven

Ja, dat maakt de aanleg van de schaatsbaan stukken duurder, vertelt organisator Frank Vale. ,,Maar dan heb je kwaliteit. We hebben een ijsmeester rondlopen die voor de baan zorgt.” 

Na sluiting wordt de baan schoongeschraapt, dan verdwijnt de bovenste laag in een smeltbak. ,,Dan kunnen wij er een nieuwe laag op leggen. Zo blijft het fijn schaatsen.”

Opening aanstaande

Quote

We hebben een ijsmeester rondlopen die voor de baan zorgt

Frank Vale

Vandaag laten ze het water erin lopen, zaterdag om 10 uur gaat de baan voor het eerst open. Voor vijf euro kunnen mensen een hele dag schaatsen, voor vier euro kun je ijzers huren. En nee, op de kindermiddagen kan er niet gratis geschaatst worden (die vraag klonk vanuit de stad). 

Vale: ,,We hebben dankzij sponsoren wel acties. Voor Stichting Het Vergeten Kind en Stichting Leergeld bijvoorbeeld.” Bij Leergeld helpen ze  kinderen die om financiële redenen niet kunnen meedoen aan activiteiten die andere leeftijdsgenootjes wel doen.

Discoschaatsen

De schaatsbaan koppelt activiteiten aan de dagen. Op woensdag is het kindermiddag, iedere vrijdag kan er worden gediscoschaatst, iedere zaterdag staat in het teken van het levenslied en elke zondag klinken er golden oldies zoals Barry White. Aan de schaatsbaan zit een ‘Wintercafé’ vast waar een man of 300 kan zitten.

Volledig scherm
ijsbaan heuvelwinter 2019 © Jan van Eijndhoven
  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.