Pino's verscheen in 1991 ten tonele en was vooral in de beginjaren razend populair. In die tijd begon de Tilburger wat meer over de grenzen heen te kijken, onder meer door de opkomst van Festival Mundial in 1988.
Volledig scherm
Pino's verscheen in 1991 ten tonele en was vooral in de beginjaren razend populair. In die tijd begon de Tilburger wat meer over de grenzen heen te kijken, onder meer door de opkomst van Festival Mundial in 1988. © Bas Vermeer

Ooit hip en ramvol: na 29 jaar is wereldeetcafé Pino’s dicht

Woe 29 jan: Ooit was het hip en zat het ramvol, maar die gloriedagen liggen al ver in het verleden. Wereldeetcafé Pino's aan de Stationsstraat in Tilburg is met stille trom dichtgegaan. 

In 2008 werd het restaurant flink verbouwd en uitgebreid. Maar daarna leek de klad er in te komen.
Volledig scherm
In 2008 werd het restaurant flink verbouwd en uitgebreid. Maar daarna leek de klad er in te komen. © Bas Vermeer

Het eetcafé stond bekend om zijn eten van over de hele wereld, ver voor sushirestaurants, authentieke Turkse restaurants of Afghaanse restaurants hun intrede deden. 

Pino's verscheen in 1991 ten tonele en was vooral in de beginjaren razend populair. In die tijd begon de Tilburger wat meer over de grenzen heen te kijken, onder meer door de opkomst van Festival Mundial in 1988. 

De gerechten op de menukaart kwamen uit landen als Turkije, Indonesië, China, Griekenland, Mexico, Japan en Marokko. Met vlaggetjes van de landen erbij, stonden ze op de kaart. Er waren verschillende apart ingerichte zithoeken, de zaak stond vol met souvenirs uit verschillende landen. Mettertijd kwam er catering aan huis, een bed & breakfast en binnentuin bij. 

Eenzaam achter

In 2008 werd het restaurant flink verbouwd en uitgebreid. Maar daarna leek de klad er in te komen. De laatste jaren was vaak niet duidelijk of het nu open of dicht was, zaten er vaak weinig mensen binnen. Terwijl Tilburg steeds meer restaurants uit de hele wereld verwelkomde, bleef het wereldeetcafé eenzaam achter. 

Quote

Mensen komen nog steeds aan de deur

Omer Solmaz

,,Spijtig, Pino's had een goede naam”, zegt Omer Solmaz. ,,Mensen komen nog steeds aan de deur.” Hij werd in 2003 de eigenaar, daarna nam zijn zoon het over. ,,En ja, het aantal bezoekers liep terug, maar het is vooral een financiële kwestie. In 2015 trok de bank de stekker eruit.” 

Daarna is Pino's nooit meer opgekrabbeld, klinkt het. De familie beproeft het geluk met een nieuwe eetzaak in Den Haag. Wat er op de plek van Pino's komt, is nog niet bekend. 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.