De vier vrijwilligers van de KDC Fietsenbank v.l.n.r. Ton Visschers, Henk Hamers, Ad van de Wouw en coördinator Leo Rutjens.
Volledig scherm
De vier vrijwilligers van de KDC Fietsenbank v.l.n.r. Ton Visschers, Henk Hamers, Ad van de Wouw en coördinator Leo Rutjens. © Ricardo Smit

Ook de gemeente heeft de Fietsenbank in Kaatsheuvel nu gevonden

KAATSHEUVEL - Bij de Fietsenbank in Kaatsheuvel kan de vlag uit: ook de gemeente Loon op Zand brengt voortaan gevonden fietsen naar het KDC-gebouw aan de Schotsestraat. ,,Wij knappen ze weer helemaal op.”  

Het voelt als een stukje erkenning. Beetje laat, maar vooruit. ,,Ik heb me er altijd over verbaasd dat wij hier vanuit de gemeente Loon op Zand zelf geen fietsen kregen. Alles werd naar de oud-ijzerboer gebracht.” 

Maar die tijd is nu voorbij, tot blijdschap van coördinator Leo Rutjens van de Fietsenbank. ,,Laat ze maar komen, de gevonden fietsen.” 

Bij de Klussen en Diensten Centrale

Samen met drie andere vrijwilligers runt Rutjens de gratis Fietsenbank. Gestart in 2013 als toevoeging aan de Voedselbank en vanaf 2015 volledig werkzaam onder de vlag van de Klussen en Diensten Centrale, aldus secretaris Wim Muskens. 

Gemeente bepaalt wie fiets krijgt

,,De gemeente bepaalt wie bij ons een fiets mag komen halen. De toewijzing loopt via het servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg. Die discussie hoeven wij niet te voeren.” Gezinnen en alleenstaanden met een minimuminkomen en vluchtelingen en/of statushouders vormen de belangrijkste doelgroep. 

Naar gemeentewerf en vernietigd

De aanvoer kwam tot dusver vanuit Heusden en Drunen, van tweewielerspeciaalzaak Post Fietsen en van een enkele particulier. Want de verlaten fietsen die op straat in de drie eigen kernen werden aangetroffen, gingen automatisch naar de gemeentewerf. 

Daar werden ze een tijd opgeslagen en als de rechtmatige eigenaar zich niet had gemeld uiteindelijk vernietigd. Ook als het rijwiel nog best het repareren waard was. 

Werkbezoek raad gaf doorslag

Zonde, zo stelde de CDA-fractie vorig jaar, en vroeg aan de burgemeester of de Loonse fietsen voortaan ook naar de Fietsenbank konden. Een werkbezoek van de raad gaf vervolgens de doorslag, meent Rutjens, want onlangs zette het college het licht op groen. 

Bij Ad van de Wouw in Loon

Iedere dinsdagmorgen knapt het vaste viertal fietsen op in de garage bij Ad van de Wouw in Loon op Zand. Daarna worden ze naar het KDC-gebouw aan de Schotsestraat in Kaatsheuvel gebracht voor beheer en uitgifte. 

Quote

Gemiddeld zijn we 20 euro kwijt om een fiets op te knappen

Leo Rutjens , Coördinator Fietsenbank

Lampje, standaard of bel

,,We repareren of vervangen de kapotte onderdelen en maken de tweedehands fiets weer rijklaar. Gemiddeld zijn we zo'n twintig euro kwijt, het opknappen mag ook niet te veel kosten. Een lampje, standaard, bel of snelbinders hoeven niet zo duur te zijn en een lekke band kun je gewoon plakken.”

Geen elektrische fietsen

Elektrische fietsen doen we niet, alleen aan een nieuwe batterij ben je al driehonderd euro kwijt.” 

Er zijn altijd genoeg fietsen om de klanten, volwassenen en kinderen, te helpen. De voorraad mag echter niet te groot worden, want de beschikbare ruimte naast de werkplaats van het Repair Café is beperkt. 

Vorig jaar werden door de Fietsenbank in totaal 46 fietsen opgeknapt, 51 stuks uitgeleverd en op 31 december stonden er nog 29 klaar. Al met al wat minder dan in 2018. 

Zeven fietsen voor Syrisch gezin

,,Maar soms gaat het snel. Zo hebben we vorige week zeven fietsen in een keer meegegeven aan een Syrische familie, vader en moeder en vijf kinderen. Gratis en voor niks, want voor alle duidelijkheid: wij verkopen geen fietsen!” 

Coördinator Leo Rutjens tussen de voorraad opgeknapte rijwielen van de sociale Fietsenbank.
Volledig scherm
Coördinator Leo Rutjens tussen de voorraad opgeknapte rijwielen van de sociale Fietsenbank. © Nico Snels

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.