Wethouder Berend de Vries toont zijn thuiswerkplek.
Volledig scherm
Wethouder Berend de Vries toont zijn thuiswerkplek. © Berend de Vries

Ook het college van Tilburg zit thuis, maar de stad moet verder

TILBURG - De richtlijn om vanwege het coronavirus zoveel mogelijk van huis uit te werken geldt natuurlijk ook voor burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg. De zevende stad van Nederland wordt momenteel dus overwegend bestuurd vanachter de keukentafel.

,,Ik ben inmiddels een expert op het gebied van online belplatformen geworden”, zegt wethouder Berend de Vries (D66), na weer een dag thuis werken. ,,Halverwege de dag moet ik mijn telefoon al opladen. Die gaat normaal wel een hele dag mee. En het is allemaal wat minder gestructureerd, maar het is wel te doen.”

Prangende zaken

Ook wethouder Esmah Lahlah is thuis aan het werk.
Volledig scherm
Ook wethouder Esmah Lahlah is thuis aan het werk. © Esmah Lahlah

Het zijn ervaringen die herkenbaar zullen zijn bij iedereen die momenteel van huis uit werkt. Maar niet iedereen hoeft een stad te besturen, zoals De Vries en zijn collega’s. Vorige week besloot de gemeente al dat de commissie- en raadsvergaderingen voorlopig niet doorgaan. Wat nog wel doorgaat zijn de wekelijkse collegevergaderingen op dinsdag. Daar komen de burgemeester en de vijf aanwezige wethouders (Marcelle Hendrickx is al langere tijd uitgeschakeld wegens ziekte), nog wel kortstondig fysiek bij elkaar. Het gaat dan alleen over prangende zaken. ,,Dat zijn dus onderwerpen waarvoor een juridische, financiële of wettelijke termijn geldt”, aldus een woordvoerster van het college.

Niet stuurloos

Tijdens die collegevergaderingen worden volgens de woordvoerster uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zoals het bewaren van enige afstand tussen de collega’s. Buiten de collegevergaderingen werken burgemeester en wethouders voornamelijk van huis uit. De Vries: ,,Het gaat toch voornamelijk over de crisis de hele dag, maar we moeten ook verder. Zojuist had ik een gedeputeerde aan de lijn. Dan gaat het veelal over de crisis, maar hebben we het bijvoorbeeld toch ook nog even over de ontwikkeling van de havens in Tilburg. Dat moet ook door. De stad is zeker niet stuurloos.”

Wethouder Mario Jacobs.
Volledig scherm
Wethouder Mario Jacobs. © Mario Jacobs

Natuurlijk zal het college op termijn ook weer met de gemeenteraad in conclaaf moeten. Dat zijn dus 45 raadsleden plus het college van B en W. Een flink gezelschap in deze tijden. Volgens de woordvoerster is de griffier druk bezig met het bedenken van een praktische werkwijze. Volgende week hopen college en raad een knoop door te hakken over hoe de politieke besluitvorming tijdens de coronacrisis verder gaat.

Wethouder Rolph Dols.
Volledig scherm
Wethouder Rolph Dols. © Dolp Roks
Wethouder Oscar Dusschooten.
Volledig scherm
Wethouder Oscar Dusschooten. © Oscar Dusschoten
  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.