Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ook politiekorps West-Brabant is agenten kwijt aan zaak Ridouan Taghi

TILBURG - Ook agenten van het politiekorps Zeeland-West-Brabant worden voor onbepaalde tijd ingezet om personen en locaties te bewaken tijdens het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi. Dat bevestigt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings via een woordvoerder. 

Quote

,Het is vreselijk dat dit nu moet, het beveiligen van de hoeders van de rechtstaat

Theo Weterings, Burgemeester Tilburg

Om hoe veel agenten van het korps het gaat is niet duidelijk, daar worden uit veiligheidsoogpunt geen mededelingen over gedaan. Een dag eerder werd nog wel duidelijk dat de politie in Oost-Brabant 40 dienders moet afstaan. Landelijk gaat het in ieder geval om honderden agenten. 

,,Het is vreselijk dat dit nu moet, het beveiligen van de hoeders van de rechtstaat”, reageert Weterings via een woordvoerder, doelend op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Hij stond in de rechtszaak tegen Taghi een kroongetuige bij. ,,Maar het heeft wel een direct effect op de beschikbare politie-capaciteit in de regio.” 

Noodhulp

De politie Zeeland-West-Brabant lost eventuele problemen die ontstaan op door een ‘herschikking binnen de formatie’. Dat komt erop neer dat noodhulp overeind blijft, maar dat agenten mogelijk wel minder zichtbaar zijn in de wijken en dorpen. ,,De politie-zorg blijft op orde, maar dit kan elkaar op termijn wel gaan bijten”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Dit moet dus een tijdelijke oplossing zijn.”

Voor de lange termijn herhaalde Weterings nog maar eens zijn oproep aan Den Haag: meer agenten en meer mensen bij het OM om de ondermijning aan te pakken. ,,Daar moet structureel geld bij.”

Bewakingseenheid

De agenten die ingezet worden voor de zaak-Taghi zijn lid van een speciale bewakingseenheid en hebben een speciale opleiding gevolgd. De leden hebben zwaardere wapens, helmen en vesten en zijn getraind in het bewaken van personen of locaties. ,,Dat is voor die agenten een nevenfunctie. Zij draaien ook allemaal als normale agenten hun diensten op straat”, zei een landelijke politiewoordvoerder donderdag al.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.