Het tijdelijke Stadskantoor van de gemeente Tilburg aan de Spoorlaan.
Volledig scherm
Het tijdelijke Stadskantoor van de gemeente Tilburg aan de Spoorlaan. © Jan van Eijndhoven

Ook Tilburg sluit Citrix-servers af, ‘Gemiddeld tien pogingen van hackers per dag’

updateTILBURG - In navolging van veel andere gemeenten in Nederland heeft ook de gemeente Tilburg besloten om uit voorzorg haar Citrix-omgeving te sluiten. Het softwaresysteem waarmee de gemeentelijke organisatie werkt blijkt namelijk niet goed beveiligd tegen hackers. De maatregel heeft ook gevolgen voor de inwoners van de gemeente.

Ook andere gemeenten hebben besloten om Citrix uit voorzorg uit te schakelen, zoals Goirle, Halderberge, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Beek en Waalwijk. Het is nog niet bekend wanneer de gemeenten de verbinding met hun servers, en dus hun diensten, herstellen.

Quote

Met klem benadruk­ken we dat er geen gegevens van de gemeente Tilburg op straat liggen

College van B en W

Met een Citrix-verbinding kunnen werknemers ook buiten het kantoor werken. Vanwege de kwestbaarheid van het systeem heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid geadviseerd de server voorlopig te sluiten. Dat betekent dat ambtenaren niet meer in hun thuisomgeving kunnen werken en dat email niet meer bereikbaar is op laptop of iPhone. Maar de veiligheidsmaatregel treft ook de digitale dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Zo is het dit weekend in ieder geval niet mogelijk om afspraken te maken via de gemeentelijke website.

Volgens de gemeente proberen hackers dagelijks het netwerk van de gemeente binnen te dringen. Het zou gaan om gemiddeld tien pogingen per dag. Tot nu toe werden die pogingen van hackers afgeweerd, maar vanwege de kwetsbaarheid van het systeem is nu dus besloten de Citrix-omgeving af te sluiten. ‘Met klem benadrukken we dat er geen gegevens op straat liggen’, aldus een het college in een brief aan de raad. Ook andere gemeenten in de regio, waaronder Goirle en Loon op Zand hebben deze maatregel genomen.

Ziekenhuis

Niet alleen gemeentelijke organisaties werken met Citrix. Ook ziekenhuis ETZ gebruikt de software. Daar wordt de Citrix-omgeving niet afgesloten. ,,ETZ heeft de door leverancier voorgestelde maatregelen vorige week direct doorgevoerd, waardoor kwetsbaarheid is voorkomen”, aldus een woordvoerder. ,,Bovendien draaien wij de door de leverancier aanbevolen software (firmware) versie waardoor wij op dit moment geen risico lopen. We hoeven daardoor onze verbindingen naar buiten niet af te sluiten. Connecties worden verscherpt gemonitord, zowel door onszelf als door onze leverancier. Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.