Volledig scherm
File op de A58 richting Tilburg en Breda. © BD

Op deze twee plaatsen in Brabant stonden afgelopen kwartaal de meeste files

In het afgelopen kwartaal stonden er meer en langere files op de Nederlandse wegen dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de ANWB. De filezwaarte is in het derde kwartaal met 20 procent gestegen. Brabant doet niet onder voor de rest van het land met twee plekken in de File top 5 op de A27 en A58. 

Vooral overdag ondervond het verkeer de afgelopen zomermaanden veel meer oponthoud. Dat kwam door het wisselende weer met veel stranddagen, maar ook regen. Op vrijdag 12 juli trokken in de middag en avond zware regen- en onweersbuien over het land met veel files tot gevolg. Op het hoogtepunt van deze avondspits stond er 640 kilometer file.

Merwedebrug

In de laatste week van juli was het de extreme hitte die juist voor overlast zorgde. Enkele bruggen werkten niet vanwege storingen en Rijkswaterstaat moest uit voorzorg de Merwedebrug op de A27 tussen Utrecht en Breda met water koel houden.  Afgesloten rijstroken leverden flinke vertraging op en het verkeerd werd geadviseerd om deze route te mijden. 

Daarnaast waren er wegwerkzaamheden aan de N325 tussen Arnhem en Nijmegen en op de Afsluitdijk. De drukste spits van het kwartaal was op dinsdag 24 september door veel regen en ongeluk. Op het hoogtepunt stond er 1025 kilometer file. 

Komend kwartaal wordt naar verwachting de drukste periode van het jaar doordat het vroeger donker wordt en er vaak meer neerslag valt. 

File top 5 2019:

1.  A27 Utrecht -> Breda
afrit Lexmond - afrit Noordeloos

2.  A4 Amsterdam -> Den Haag
afrit Roelofarendsveen - afrit Hoogmade

3.  A58 Breda -> Eindhoven
afrit Moergestel

4.  A4 Den Haag -> Rotterdam
afrit Delft

5.  A15 Rotterdam-> Gorinchem
afrit Papendrecht - afrit Sliedrecht

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.