De nieuwe roergangers zijn Mirte en haar partner Tom-Jan Brekelmans. In het interieur schemert Langeboom door, maar ook in de kaart.
Volledig scherm
De nieuwe roergangers zijn Mirte en haar partner Tom-Jan Brekelmans. In het interieur schemert Langeboom door, maar ook in de kaart. © Jan van Eijndhoven

Op een ‘gouden plek’ aan de Vijfsprong is Steck open: eet- en speciaalbiercafé met Duitse twist

Do 6 feb: Bij binnenkomst van het nieuwe café Steck aan de Vijfsprong is het even twee keer met de ogen knipperen. Het voelt enerzijds vertrouwd (voor wie voorganger café Langeboom kende), anderzijds hebben de nieuwe eigenaren er een nieuwe draai aan gegeven. Met veel groen, zithoekjes, een wand vol bordspelletjes en pingpongtafel in de tuin. 

Met stille trom is het nieuwe eet- en speciaalbiercafé Steck woensdagavond open gegaan. Het oogt als een bruin café, maar dan een moderne variant. Met planten aan het plafond, een nieuwe bar, een zithoekje met platenspeler en een piano pontificaal voor de spiegels. 

Er staan nog stoelen en tafels van Langeboom, die hebben gezelschap gekregen van nieuwe, doorleefde meubels. ,,We heb heel Peerke leeggekocht”, glimlacht Mirte van der Sanden. 

Zuurkool en 70 bieren

Met planten aan het plafond, een nieuwe bar, een zithoekje met platenspeler en een piano pontificaal voor de spiegels.
Volledig scherm
Met planten aan het plafond, een nieuwe bar, een zithoekje met platenspeler en een piano pontificaal voor de spiegels. © Bas Vermeer

Steck 013 zit op de plek waar Langeboom zestien jaar zetelde, oud-eigenaren Ton (65) en Betsie (58) Sparla namen recent afscheid. De nieuwe roergangers zijn Mirte en haar partner Tom-Jan Brekelmans.

In het interieur schemert Langeboom door, maar ook in de kaart: zo hebben ze de kalkoensalade, broodjes pittige kip, appeltaart en de vissoep overgenomen. ,,Dat zijn de klassiekers.”

De bier- en menukaart is flink. Van een veganistische kapsalon en bietenburger tot zelf samen te stellen uitsmijters, curryworst, spareribs, biefstuk en tosti's met ‘zuurkool, speck en kaas’. Daarnaast meer dan 70 soorten bier. Zundert 10 (een Brabantse quadrupel) bijvoorbeeld, maar ook Texels skuumkoppe of een Weihenstephaner.

Duits bloed

Quote

Het wordt geen schnitzel­pa­ra­dijs, geen Oktober­fest, maar krijgt wel de gezellig­heid van de biertuinen daar.

Eigenaren Steck

Dat er Duits bier op de kaart staat, is geen verrassing: Steck heeft een Duitse twist. In de achtertuin (de biertuin) komen lange tafels te staan waar iedereen bij elkaar kan aanschuiven. Een beetje afgekeken van Duitsland, waar hele volksstammen samen drinken.  ,,Het wordt geen schnitzelparadijs, geen Oktoberfest, maar krijgt wel de gezelligheid van de biertuinen daar.”

Of het spannend is, zo'n eigen zaak? ,,We zijn vooral blij dat het verbouwen erop zit”, zegt Mirte. Het is ook niet alsof ze voor het eerst op horeca-avontuur gaan, integendeel. Ze kennen elkaar van Stoffel, waar Mirte in 2006 begon, Tom-Jan iets later aanhaakte. Waar ze ook verliefd werden. Ze liepen al een jaar of vijf met het idee voor een eigen zaak rond en hadden hun oog al laten vallen op Langeboom. Vanwege de plek, het tuintje in de binnenstad. 

Vandaar ook de naam: Steck. ,,Omdat het een gouden plek is.” Deze maand zijn ze ‘zachtjes open’. Lees: ze starten rustig op, leren de zaak kennen. In maart is er een officieel openingsweekend. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.