Volledig scherm
Fraai glas-in-loodwerk in het de Gruyterpand aan de Gasthuisring. © Studio De Gruyter

Open Huis De Gruyterpand Tilburg: heeft u nog oude kruideniersproducten?

TILBURG - Het pand van De Gruyter aan de Gasthuisring in Tilburg wordt vrijdag officieel heropend, zaterdag is er een open dag. ‘Heeft u nog De Gruyterproducten om ons onderkomen op te fleuren?’, luidt de vraag vooraf. Beloning: snoepje van de week. 

Volledig scherm
Spontane gift van een passant aan de nieuwe eigenaars van het De Gruyterpand. © Studio De Gruyter

Na een grote verbouwing opent het De Gruyter-pand weer haar deuren. Als kruidenierswinkel werd het 54 jaar geleden al gesloten, nu gaat het een nieuw leven in als werkplek voor kleine ondernemingen. Zaterdag 14 december houden de nieuwe eigenaren  Open Huis met daarbij een ludieke ‘terugroepactie’.

,,Tijdens de verbouwing merkten we hoe zeer dit gebouw leeft”, zegt architect Dagmar Ebbeling namens Studio De Gruyter. Daarin hebben de eigenaren  - vier architecten en een projectontwikkelaar - zich verenigd. ,,Mensen die op weg zijn naar De Pont of het Textielmuseum spraken ons aan, maar ook veel buurtbewoners. Eén persoon kwam ons zelfs spontaan een muisjesblik van De Gruyter brengen.”

Zo ontstond het idee voor de terugroepactie. ,,Mensen hebben vast nog dingen van  De Gruyter op zolder staan: oude producten, advertenties en verpakkingen. Wij ruimen daar een ereplaatsje in.” In ruil voor zo'n kleinood  krijgen mensen ‘een snoepje van de week'. Wat dat is, blijft nog even een verrassing. ,,Maar het is zeker de moeite waard”, beloven de eigenaars. 

In oorspronkelijke staat

Ook zonder zo’n aandenken zijn bezoekers zaterdag welkom. De eigenaren zijn aanwezig om uit te leggen hoe ze het Rijksmonument uit 1933 ‘van het gas af hebben gehaald’. Ebbeling: ,,We hebben er alles aan gedaan om het pand zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat te krijgen. Maar het is nu ook klaar voor de verre toekomst.”

De officiële opening is vrijdag in aanwezigheid van wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, monumenten).  Het Open Huis is zaterdag van 11 tot 14 uur aan de Gasthuisring 5. Studio de Gruyter is een initiatief van projectontwikkelaar Honk en de architecten bureauVH, HSH Architecten en stek architecten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.