Volledig scherm
Veel Tilburgers bij opening Lochal. © Sabine Doevendans

Opening LocHal lokt veel Tilburgers

TILBURG - Tilburger na Tilburger zet zaterdag voet over de drempel van de Lochal, de nieuwe Tilburgse bibliotheek gelegen in de Spoorzone. Dit weekend opent het pand officieel zijn deuren en dat betekent drie volle dagen van taal-gerelateerde activiteiten.

Volledig scherm
Veel Tilburgers bij opening Lochal. © Sabine Doevendans

Het programma ging vrijdag met onder andere een Pubquiz van start, uitverkocht tot het laatste kaartje en daarmee een groot succes. Ook vandaag is de bibliotheek allesbehalve een ‘oase van rust’: zo’n vijfduizend bezoekers nemen een kijkje in de veelbesproken Lochal. In iedere ruimte is wel wat te zien en te beleven: een lezing over data en privacy volg je in het ‘FutureLab’, terwijl het ‘GameLab’ de plek is voor tips en tricks voor gamedeveloping van een professional. De één lest zijn dorst dankzij de ‘appelsap van lelijke appeltjes’ in het Foodlab, de ander stilt met een knapperig sprinkhaantje op de insectenproeverij zijn honger.

Tilburgs Leesplèngske

Ook in trek is de workshop ‘Tilburgs Leesplèngske’ in het ‘TijdLab’, waar met name oudere maar ook jonge en zelfs nieuwe Tilburgers hun kennis bijspijkeren over de traditionele Tilburgse taal. Een uitbreiding van hun vocabulaire, voor de grammatica een ware beproeving. ,,Schrijf je nou ‘kaajbaand’ of ‘kaibaand?’”, peinst een bezoeker. ,,Volgens mij is het ‘kaaibaand’”, reageert zijn partner, die evenals een poging waagt het woord ‘stoeprand’ naar plat Tilburgs te vertalen. Al met al hebben inwoners twee maanden lang de mogelijkheid om woorden te opperen die volgens hen een plaatsje op het moderne ‘Leesplèngske’ verdienen.

Evenementen

Met een verscheidenheid aan culturele workshops en spellen zet het programma zich morgen voort. De activiteiten van dit weekend zijn nog maar het begin van een reeks aan evenementen in de Lochal, verklapt Jeske Boemaars, hoofd marketing en communicatie van de bibliotheek. ,,Natuurlijk blijft het uitlenen van boeken belangrijk, maar ook op andere manieren vertellen we als bibliotheek graag een verhaal.”

Volledig scherm
Veel Tilburgers bij opening Lochal. © Sabine Doevendans

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.