Door de ramen van het kroepoekdak kunnen mensen de lucht weer zien.
Volledig scherm
Door de ramen van het kroepoekdak kunnen mensen de lucht weer zien. © Bas Vermeer

Operatie kroepoekdak na 1,5 jaar afgerond: ‘Mensen wisten niet dat je door het dak moet kunnen kijken’

Vrij 8 mrt: ,,Frappant eigenlijk, veel mensen wisten niet dat je door het glas van het stationsdak moet kunnen kijken”, zegt bouwmanager van ProRail Stan Sontrop. Na 1,5 jaar  zwoegen, blinkt het monumentale kroepoekdak van station Tilburg als nooit tevoren. 

De renovatie van het monumentale dak nam 1,5 jaar in beslag, in twaalf fases - met steigers en speciale bescherming - werd het opgekalefaterd. Het werk is sinds deze maand afgerond: door de dakramen kunnen mensen weer de wolken zien, de stalen balken werden van smoezelige vervuiling ontdaan. Over twee weken wordt het dak officieel opgeleverd.

(Gebruik de schuiffunctie om het verschil te zien, verhaal loopt onder de afbeelding door)

,,Nu zie je ook weer dat het dak in vlakken is opgedeeld, zoals de architect het bedoelde”, zegt Sontrop. ,,En het is alsof de achterkant van het station (aan het Stekelenburgplein) nu de voorkant is geworden.” 

Stralende kroon

Ivo van Leeuwen (rechts) overhandigt Stan Sontrop het icoon van het monumentale stationsdak.
Volledig scherm
Ivo van Leeuwen (rechts) overhandigt Stan Sontrop het icoon van het monumentale stationsdak. © Bas Vermeer

De afronding van het stationsdak was de reden voor vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen om vrijdagmorgen hun icoon van het kroepoekdak aan Sontrop te overhandigen. Ze ontwierpen het voor het Tilburgse lettertype TilburgsAns. ,,Het kroepoekdak is een van de meest iconische beelden van de stad”, aldus Van Leeuwen. 

Het dak blinkt weer, de renovatie is afgerond, maar is al het werk klaar? Niet echt. Sontrop verwacht dat in 2023 of 2024 de dakbedekking vervangen moet worden. Die is aan vernieuwing toe. Hetzelfde geldt voor de verlichting én er ligt een plan om het dak als ‘stralende kroon’ uit te lichten. Maar de gesprekken óf dat plan wordt uitgevoerd, lopen nog. 

Nog veel meer

En dan gebeurt er - naast het dak - nog veel meer in het gebied. Aan de rand van het Stekelenburgplein begint nu de voorbereiding voor bouw van de nieuwe fietsenstalling die helemaal tot aan de Willem II-passage strekt. De bouw duurt tot het derde kwartaal van 2020. 

Ondertussen verrijst er ook een nieuwe fietsenstalling aan de zuidzijde (Spoorlaan). Die moet eind 2021 klaar zijn. Daarna verschuift het werk weer terug naar het station. Het asfalt van perron 1 moet worden vervangen. En daarna - yep, de waslijst is lang - moet perron 4 ook voor de toekomst worden klaargestoomd. 

Dat is het perron aan de rand van het Stekelenburgplein, waar nu geen trein stopt, geen reiziger staat. Daar moeten ook een lift en roltrappen komen. In de toekomst, bij Prorail kunnen ze niet zeggen wanneer, zullen daar ook treinen stoppen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.