Merel Cuijpers
Volledig scherm
Merel Cuijpers © Collectie Sanne Vleugels

Operazangeres én komiek: Sanne Vleugels uit Tilburg winnaar Ad Vinkenprijs

VIDEOTILBURG/UPDATE- De Tilburgse operazangeres Sanne Vleugels(25)  is winnaar van de Ad Vinkenprijs 2019. Dat is een breuk met het verleden. De prijs, een bedrag van 2.500 euro, is deze keer een aanmoediging voor een jong talent uit de stad.Sinds 1989 werd de prijs telkens uitgereikt aan Tilburgers die hun sporen verdienden op het gebied van kleinkunst of omdat ze langdurig een bijdrage leverden aan de culturele uitstraling van de stad. 

Sanne Vleugels is operazangeres, maar tegelijkertijd ook theatermaker en comédienne. De jury onder leiding van Paul Cornelissen noemt dat een unieke combinatie. ,Sanne is een veelzijdig talent en een enorme belofte voor de toekomst.’ De officiële uitreiking van deze stadsprijs is in het voorjaar door wethouder Marcelle Hendrickx. 

,,Ik ben blij en vereerd", zegt Sanne Vleugels. ,,Ik had in de wandelgangen van de Ad Vinkenprijs gehoord, maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik die zou winnen. Vanmorgen ben ik gebeld, mijn dag kon niet beter beginnen.” De winnares woont nu zo'n zeven jaar in Tilburg en is van plan om nog een hele tijd te blijven. ,,Ik zal de geldprijs investeren in mijn carrière. Mogelijk ik het bedrag deels besteden aan het inkopen van zanglessen.”

De Prima Donna's 

De sopraan Sanne Vleugels studeerde in 2017 cum laude af bij Muziektheater Klassiek op Fontys Conservatorium Tilburg. Ze volgt de opleiding Master of Music en heeft privéles bij de Italiaanse bariton Carmelo Corrado Caruso. Ze vertolkte rollen in ‘La Vie Parisienne’ en’ Die Lustige Witwe’. Ook zingt ze bij Opera Spanga.

Tijdens haar opleiding ontwikkelde Sanne Vleugels zich tevens als theatermaker. In haar voorstellingen combineert ze klassieke zang met andere kunstdisciplines om opera toegankelijk te maken voor een breed publiek. In 2018 won zij met haar eigen ‘mini-opera: De Eeuwige Bruidsmeisjes’ het Delft Fringe Festival.

Met Anouk Antonissen vormt Sanne Vleugels De Prima Donna’s. Beide sopranen proberen het soms oubollige imago van opera af te stoffen. Ze maakten een tieneropera voor middelbare scholen en een operetteconcert voor woonzorgcentra. 

Prima Donna's.
Volledig scherm
Prima Donna's. © Peggy de Haan

Aanmoediging

,,De nieuwe jury richt zich in haar eerste voordracht op talent dat relatief aan het begin van een professionele loopbaan staat", aldus wethouder Hendrickx van cultuur. De prijs krijgt daarmee het karakter van aanmoediging voor jonge mensen die veelbelovende eerste stappen op het kleinkunstpodium hebben gezet. Tilburg als stad van makers heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan en het college van B en W volgt deze voordracht van de jury dan ook van harte. Opnieuw een terechte winnaar van de Ad Vinkenprijs.” De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. 

Woordkunstenaar

Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 vernoemde de gemeente deze kleinkunstprijs naar hem. Eenmaal in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt.  Eerdere winnaars zijn: Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), Jace van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauran van der Sanden (1997), Tom America (1999), Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003), Kristel van Issum (2005), Karin Bruers (2007), Tilburg Cowboys (2009), Joris van Midde (2011), Jeroen de Leijer (2013), Jacqueline Hamelink (2015) en Frans van der Meer (2017).

De Tilburgse cabaretier Marc-Marie Huijbregts sprak ooit bij De Wereld Draait Door uit dat het hem verbaasde dat hij de Tilburgse kleinkunstprijs nooit heeft ontvangen. 

De jury bestaat uit Paul Cornelissen, voormalig programmeur bij Theaters Tilburg, Geertje Hochstenbach, speldocent bij de Academie voor Muziek- en Musicaltheater in Tilburg en Robin Brugman, adviseur  bij Kunstloc Brabant. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.