Volledig scherm
Cees Hendrikx met de door hem vergulde haan. Naast hem Jos Comperen, Frans Schilders en Jac Linnemans. © Erik van Hest / BD

Opknapbeurt Diessens kloostertorentje afgerond met terugplaatsen van haan

DIESSEN - Met het terugplaatsen van de vergulden haan op de spits werd zaterdagochtend de opknapbeurt van het Diessense kloostertorentje afgerond. Dankzij de inzet van vrijwilligers moet het iconische torentje er nu 25 jaar tegenaan kunnen.

Terwijl Diessen nog moest ontwaken, stond een aantal vrijwilligers zaterdagochtend al op de steigers rond het Diessense kloostertorentje. Daar werd de laatste hand gelegd aan de restauratie van het 11 meter hoge bouwwerk. 

Zusters van Liefde

Het torentje is het laatste overgebleven onderdeel van het Diessense klooster Zusters van Liefde aan de Kerksingel, dat in 1986 werd gesloopt. In 2007 redde een groep Diessenaren het torentje van de sloop. Sindsdien stond het in een weiland aan de Westerwijk te wachten op een nieuwe bestemming. Exact een jaar geleden werd het torentje geplaatst op de huidige definitieve plek, het driehoekige grasperceel waar de Heuvelstraat, Westerwijk en Lombartsstraat samenkomen. 

Maar door de verhuizing van het toch al zo broze, 3.000 kilo wegende torentje, was er wat transportschade ontstaan. Uit navraag bij experts bleek dat de restauratie zo’n 20.000 euro moest kosten. Geld dat de Diessense dorpscoöperatie nu net even niet in kas heeft. Daarom besloot een groep vrijwilligers zelf de handen uit de mouwen te steken. 

Klok

Frans Schilders: ,,We hebben her en der wat materiaal bij elkaar geschooid, om het op z'n Brabants te zeggen, en daarna zelf de beschadigde leien dakpannen en het zink vervangen. Het torentje bleek gelukkig in betere staat dan we dachten.” Lokale bedrijven Reijrink en Van Gijsel zorgden belangeloos voor een kraan en steigers en zo werd zaterdag de spits teruggeplaatst. ,,Nu moet alleen de originele klok er nog terug in, maar het mechanisme om de klok te kunnen luiden laten we weg”, aldus Schilders.

Volledig scherm
Vrijwilligers verzamelen zich op de driehoek bij de Westerwijk. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Een aantal vrijwilligers kijkt toe hoe de vrijwilligers zonder hoogtevrees de haan op het torentje terugplaatsen. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
De spits wordt teruggeplaatst op de 11 meter hoge toren. © BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.