Ook dit meisje zit vast op de grens tussen Turkije en Griekenland, maar zij is er wel met haar ouders.
Volledig scherm
Ook dit meisje zit vast op de grens tussen Turkije en Griekenland, maar zij is er wel met haar ouders. © Mark van Assen

Oproep links Tilburg: vang kinderen vluchtelingen op

TILBURG - 'Laten we de meest kwetsbare vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens opnemen in ons midden'. Die oproep doen de PvdA, GroenLinks en de SP maandag via het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad aan Burgemeester en Wethouders.

Leiden is de eerste Nederlandse gemeente die al gehoor heeft gegeven aan de smeekbede van hulporganisaties om in Nederland tenminste 500 vluchtelingenkinderen op te vangen. Het gaat om kinderen die zonder ouders en familie in overvolle kampen verblijven. 

,,Tilburg is altijd een sociale stad geweest, altijd bereid om in te springen om vluchtelingen op te vangen. De oproep om barmhartig te zijn spreekt ons aan. We mogen ook nu niet onze ogen sluiten voor de misstanden waaraan vluchtelingen in Europa worden blootgesteld", stelt PvdA-raadslid Bea Mieris. Vluchtelingen worden volgens haar de dupe van onveilige situaties in verschillende landen en ‘van de onkunde van Europa om hen eerlijk te verdelen’. 

Kopgroep voor opvang

Sinds de Turkse premier Erdogan de grenzen voor vluchtelingen richting Europa heeft opengezet, hebben zich zeker 13000 mensen bij de Turks-Griekse grens verzameld. Zij worden daar tegengehouden door de Griekse politie en door grenswachten van Frontex.  

Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children hebben gemeenten benaderd. Zij dringen erop aan dat Amsterdam, Groningen, Utrecht en Nijmegen een kopgroep vormen voor de opvang. Tilburg  nam bij eerdere vluchtelingencrises het voortouw met opvang in onder meer Tilburg-Noord (1998) en in Fatima (2016). 

Of de suggestie op een raadsmeerderheid kan rekenen, moet nog blijken. Oppositiepartijen PvdA en SP en coalitiepartij GroenLinks hebben samen slechts 11 van de 45 zetels in de gemeenteraad.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.