Volledig scherm
Op verschillende plekken in Hilvarenbeek wordt momenteel al gebouwd, zoals hier aan de Hilverhof. © BD

Optimisme over woningbouw in Hilvarenbeek na bezoek gedeputeerde Van Merrienboer

HILVARENBEEK - Wethouder Guus van der Put (ruimtelijke ordening) is optimistisch over de mogelijkheden om woningen te gaan bouwen in Hilvarenbeek. Dat zegt hij na een gesprek met gedeputeerde Erik van Merrienboer over het vastgelopen woningbouwbeleid in de gemeente.

Van der Put zegt naar aanleiding van het gesprek ‘ruimte te proeven om aan de slag te gaan’ met het bouwen van woningen in Hilvarenbeek. Volgens de wethouder kan de gemeente in ieder geval groen licht geven voor inbreidingsplannen (bouwplannen in de dorpskernen) met minder dan 25 woningen. Voor uitbreidingsplannen met méér dan 25 woningen moet eerst overleg worden gevoerd met de regio en provincie.

Op slot

Volledig scherm
Gedeputeerde Erik van Merrienboer. © roy lazet

Zo lijkt er eindelijk weer wat mogelijk in Hilvarenbeek, waar het woningbouwbeleid lange tijd op slot zat. Volgens eerdere prognoses van de provincie mocht de gemeente tot 2033 nog 663 woningen bouwen, maar doordat er in het verleden al veel bouwplannen zijn vastgelegd, had Hilvarenbeek weinig ruimte om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Omdat de geplande uitbreiding van Gelderakkers II (85 woningen) voor de gemeente heilig is, werden nieuwe initiatieven lange tijd tegengehouden. Daar lijkt nu dus geen reden meer voor.

Een woordvoerster van de provincie bevestigt dat er van een woningcontingent geen sprake meer is. ,,Woningbouwcontingenten kennen we al een aantal jaren niet meer, maar helaas blijft die term op een klein aantal plekken in Brabant nog hardnekkig opduiken. Realistisch en flexibel plannen is het enige dat wij van gemeenten vragen.”

VVD-bijeenkomst

Die conclusie trok ook VVD-raadslid Wil Vennix nadat hij afgelopen weekend Van Merrienboer sprak tijdens een VVD-bijeenkomst op het provinciehuis. De gedeputeerde zou daar gezegd hebben dat veel Hilvarenbeekse initiatiefnemers de provincie benaderen met de vraag waarom hun plannen worden tegenhouden, terwijl dat de eigen interpretatie van de gemeente is. Een woordvoerster van de provincie liet maandag weten dat het verslag van Vennix een correcte weergave is.

  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.