Volledig scherm
Bart Kiemeney de Tour de France om geld op te halen voor het Radboud Oncologie Fonds. © Rein Wieringa

Oud-Beekse hoogleraar Bart Kiemeney rijdt Tour de France vooruit voor goede doel

HILVARENBEEK - Hoogleraar Kankerepidemiologie Bart Kiemeney, geboren en getogen in Hilvarenbeek en tegenwoordig verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen, fietst deze zomer alle etappes van de Tour de France. De gele trui zit hem op de hielen, want hij fietst één dag voor het peloton uit. Doel: geld inzamelen voor kankeronderzoek.

U dacht: wat Maarten van der Weijden met zijn Elfstedenzwemtocht kan, kan ik ook?

Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Professor Bart Kiemeney in toga met fiets in gang van Radboudumc © Paul Rapp

,,Nou, zo ongeveer wel, ja. Ik ben voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds. We hadden bestuursvergadering met het Koningin Wilhelmina Fonds en waren vol bewondering over zijn zwemtocht. We vroegen ons af of we niet ook zoiets konden doen. Iemand zei voor de grap: kun jij niet een keer de Tour de France gaan fietsen? Toen zei ik: nou, dat heb ik al een keer gedaan. Zo ging het balletje rollen. Met die 3500 kilometer hoop ik 50.000 euro aan donaties bij elkaar te fietsen. Dat is het streven. Geen idee of het haalbaar is.”

U heeft al een keer de Tour de France gereden?

,,Met een vriend heb ik eerder in Tasmanië rondgefietst, in Afrika, Bolivia en Tibet. De route van de Tour de France stond nog op ons lijstje. Die hebben we in 2012 gereden. Een eenmansbedrijfje kon de logistiek, bevoorrading en hotels verzorgen. Dat kostte zo’n 5000 euro per deelnemer. Er deden een man of 25 mee. Dit jaar doe ik het weer zo.”

Ook toen een dag voor de Tour uit?

,,Exact. Eigenlijk gaat dat best makkelijk. In de ochtend al rijden zes mannen met twee bestelbusjes de hele tour vooruit. Zij hangen pijlen op, zodat de profwielrenners een dag later de weg kunnen vinden. Wij hoeven die pijlen alleen maar te volgen. Het is openbare weg, dus je mag er gewoon fietsen. Behalve dan de stukjes op de snelwegen, toen een kilometer of twintig. Dat moet dan even stiekem, haha.”

U heeft geen last van al die campers?

Volledig scherm
Bart Kiemeney (r) onderweg tijdens zijn Tour de France. © Rein Wieringa

,,Met name in de bergetappes wel en zeker in de Pyreneeën. Spanjaarden zijn nog veel fanatieker dan Nederlanders en Fransen. Die toeschouwers staan er natuurlijk niet voor jou, maar op de dag voor de echte etappe word je al hevig aangemoedigd. Vaak zitten ze ’s ochtends vroeg al aan de drank, is het slalommen om die mannen heen. Als je dan toch bezig bent, is die aandacht natuurlijk wel leuk.”

U zegt: normaal geef ik als onderzoeker geld uit, nu wil ik het geld zelf binnenhalen?

,,Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik ruim een jaar geleden de vraag kreeg om voorzitter te worden van het Radboud Oncologie Fonds, vond ik dat ik me ook moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven. Daarom hoop ik van ganser harte dat mensen me gaan steunen. Voor de duidelijkheid: wat ik binnenhaal, gaat gegarandeerd niet naar mijn eigen onderzoek.”

Bart Kiemeney, die tot zijn 20ste in Hilvarenbeek woonde en tegenwoordig in Haps woonachtig is, heeft er inmiddels vijf etappes op zitten. De Gelderlander houdt een liveblog bij over de Tour van de hoogleraar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1612 stemmen