Oisterwijker in hart en nieren Jan Verhoeven was raadslid en wethouder in zijn woonplaats en kende een indrukwekkende publieke staat van dienst.
Volledig scherm
Oisterwijker in hart en nieren Jan Verhoeven was raadslid en wethouder in zijn woonplaats en kende een indrukwekkende publieke staat van dienst. © BD

Oud-wethouder van Oisterwijk Jan Verhoeven (90) overleden, ‘Een buitengewoon aimabel mens’

OISTERWIJK - Na een kort ziekbed is donderdag Oisterwijker in hart en nieren en voormalig wethouder Jan Verhoeven overleden. Verhoeven was van 1988 tot aan zijn pensioen in 1994 wethouder in zijn woonplaats. Vanaf 1970 zat hij 24 jaar lang als raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad namens het CDA. 

Jan Verhoeven vierde op 16 mei nog blijmoedig zijn negentigste verjaardag, samen met zijn echtgenote An, tien (schoon)kinderen en negen kleinkinderen. Op die dag werd met name stilgestaan bij de warme familiebetrekkingen, die voor Jan altijd het allerbelangrijkste waren.

Indrukwekkend

Quote

Jan Verhoeven was een buitenge­woon aimabel en hardwer­kend mens. Ik heb werkelijk genoten van onze samenwer­king.

Oud-burgemeester Yvo Kortmann

Verhoeven kon terugkijken op een indrukwekkende publieke staat van dienst. Al op 19-jarige leeftijd werd hij gevraagd voorzitter te worden van de RK Jonge Boerenstand. Onder de paraplu van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB), het huidige ZLTO, werd Verhoeven vervolgens voorzitter van het bestuur van de plaatselijke Boerenbond en 16 jaar rayonvoorzitter van de afdeling Midden-Brabant. Van daaruit werd hij afgevaardigd in het hoofdbestuur van de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) te Veghel. Vanuit de NCB nam Verhoeven plaats in het hoofdbestuur van Waterschap De Dommel en werd hij lid van de Pachtkamer Kantongerecht Tilburg om de belangen van de boerenstand te behartigen.

Deskundig

Namens het CDA was hij jarenlang actief in de Oisterwijkse politiek. Oud-burgemeester Yvo Kortmann werkte nauw met Verhoeven samen in het college. ,,Een buitengewoon aimabel en hardwerkend mens”, zo herinnert Kortmann de voormalig loco-burgemeester. ,,Hij kwam uit de boerenwereld en was dan ook enorm deskundig op het gebied van landbouw. Toen ik burgemeester werd heeft Verhoeven mij rondgeleid door Oisterwijk, nog altijd één van mijn meest waardevolle momenten. Ik heb werkelijk genoten van onze samenwerking.” 

Jan Verhoeven werd geprezen om zijn volhardende integriteit en ontving voor zijn vele verdiensten diverse (koninklijke) onderscheidingen. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ontving de Erespeld in goud van de NCB en de Erespeld in zilver van de gemeente Oisterwijk.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.