Volledig scherm
Moeder Suzan van Berlo geeft uitleg over een opdracht op basisschool De Vuurvogel in Tilburg. © Max Toemen

Ouders nemen de klassen over op stakende basisschool De Vuurvogel in Tilburg

TILBURG - De docenten van basisschool De Vuurvogel staken. Toch zitten alle leerlingen woensdagochtend gewoon op school. Vandaag nemen ouders grotendeels het stokje over van de leraren.

Op ludieke wijze reageert de directie op het voorstel van onderwijsminister Slob, die zei dat onbevoegde ouders zeven weken les mogen geven op basisscholen, als de school leraren tekort komt. ‘Een signaal afgeven’, dat is wat de directie van De Vuurvogel wil. Daarom nodigde ze ouders uit om een deel van het onderwijsprogramma van vandaag voor hun rekening te nemen.

Directeur Brigitte IJpelaar: ,,Het laatste wat we willen is dat ouders zich opgelaten voelen. Daarom worden de instructies nog wel gegeven door de leraren of leraressen zelf, tenzij de ‘vervangers’ aangeven dat zelf te willen doen. De ouders zullen zich voornamelijk bezig houden met het begeleiden van de kinderen met hun opdracht.”

IJpelaar is zelf zeer uitgesproken over het advies van minister Slob: ,,Als de chirurg afwezig is laat je je toch ook niet door de secretaresse behandelen? Het is een ongepast voorstel dat ons vak, waarvoor we minimaal vier jaar een hbo-opleiding hebben gevolgd, een lachertje maakt. Dan neem je óns vak en de ontwikkeling van de kinderen niet serieus. Bovendien hebben ouders ook gewoon een drukke baan en kunnen ze niet zomaar voor de klas komen staan.”  

Volledig scherm
Juf Laura (rechts) geeft de leerlingen van groep 7 instructies over het protest dat zijn gaan schrijven. Links kijken de ouders die invaldocent zijn toe. © Max Toemen

Serieus

De leraren maken foto’s en posten die op hun social media. Uiteindelijk plakken ze de foto’s achter elkaar en maken ze een filmpje. Daarmee geeft de basisschool aan minister Slob zeer serieus te nemen en alvast ‘nieuw personeel’ in te werken.

Alle leerkrachten dragen de populaire witte t-shirts met het opschrift ‘Ik ben geen toprioriteit’ uit het programma ‘Zondag met Lubach’. 

Kinderprotest 

Bij Groep 7 staat normaal gesproken juf Laura Zijlstra voor de groep.  De dertig kinderen maken groepjes en verzinnen slogans  uit protest tegen het lerarentekort: ‘Goede leraren moeten we bewaren’, ‘Meer poen voor de leraren die het goed doen’. Ook schrijven ze een brief naar minister Slob: ze vinden het geen goed idee om ouders voor de klas te zetten. 

De juffrouw herinnert zich dat ze  vroeger met 36 kinderen in de klas zat. ,,Maar onze juffrouw liep om 15.30 uur gewoon de deur uit. Wij zijn hier al om 7.45 uur en gaan meestal pas rond 17.30 uur naar huis. Vaak blijft er dan ook nog werk over dat we thuis moeten doen. Nakijken bijvoorbeeld. De werkdruk is te hoog voor het salaris dat we krijgen.”

Volledig scherm
Nepbiljetten en munten in de lerarenkamer. ,,Zo, dit geld van de minister is alvast een begin.” © Max Toemen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.