Volledig scherm
Jan van der Aa tussen de kinderen van de St. Jozefschool in Haghorst. © BD

‘Oudste overblijfopa’ Jan van der Aa uit Haghorst in het zonnetje gezet

VIDEOHAGHORST - Alle 55 kinderen van de St. Jozefschool in Haghorst hebben woensdag Jan van der Aa in het zonnetje gezet. De Haghorstenaar viert zijn 80ste verjaardag en is daarmee volgens de school ‘misschien wel de oudste overblijfopa van Brabant’. Als het aan Jan ligt blijft hij nog lang actief op de school.

,,In 1995 zocht de school een overblijfmoeder”, vertelt Van der Aa, die pal tegenover de school woont. ,,Zo kwamen ze bij mijn vrouw uit. Die zei dat ze geen overblijfmoeder kende, maar wel een man die het wilde doen. Ik dus. Nou, dat vond de school helemaal mooi.” Van der Aa noemt het overblijfwerk dankbaar werk. ,,Het houdt mij jong en je leert iedereen in het dorp kennen.”

Touwtje springen

Volledig scherm
Jan van der Aa, ofwel 'Jan de Overblijfman'. © BD

Volgens schooldirecteur Joep van den Hout is Jan goud waard voor de school. ,,Hij is twee dagen per week aanwezig bij het overblijven, maar we kunnen hem altijd bellen als er bijvoorbeeld iemand uitvalt.” Van der Aa mag dan een respectabele leeftijd hebben, hij bruist nog steeds van de energie. Van den Hout: ,,Jan kent alle namen, staat nog steeds touwtje te springen met de kinderen en als er een bal op het dak vliegt pakt hij meteen een ladder. Voordat ik hem kan tegenhouden staat hij al op het dak.”

Woensdagochtend werd Van der Aaa thuis opgehaald door de oudste en jongste leerling van de school. In de aula werd hij toegezongen en kreeg jij cadeautjes. ,,Een geweldige verrassing”, aldus Van der Aa.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.