Volledig scherm
PREMIUM
Het kerkhof in Biest-Houtakker. De met een gele stip gemarkeerde graven worden geruimd. Dat is naar schatting ruim een derde van alle graven. © Erik Van Hest

Parochie ruimt 85 graven op kerkhof Biest-Houtakker; 'zonde van historisch erfgoed'

BIEST-HOUTAKKER - Op de begraafplaats achter de kerk in Biest-Houtakker begint de parochie dinsdag met het ruimen van zo'n 85 graven. Het gaat om graven waarvoor niet langer grafrechten worden betaald. Nabestaanden zijn tijdig op de hoogte gesteld, maar het besluit valt niet bij iedereen in goede aarde.

Quote

Waarom wordt er geruimd? Er is ruimte genoeg op het kerkhof.

Sjannie van de Pas

Een aantal families is verontwaardigd dat ook oudere graven worden geruimd van mensen die de H. Antonius van Paduakerk zelf hebben opgebouwd. Sjannie van de Pas is een van de dorpsbewoners die daar moeite mee heeft: ,,Die mensen hebben destijds het brood uit de mond gespaard om de kerk te kunnen bouwen. Die graven horen bij het historisch erfgoed van het dorp."

Volgens Van de Pas hoefde er voor die oude graven in het verleden niet betaald te worden. Onlangs kregen nabestaanden, klein- of achterkleinkinderen inmiddels, van de parochie te horen dat er voortaan grafrechten betaald moest worden. Van de Pas: ,,Als er eerder al sprake was van een contract met de parochie, dan begrijp ik dat de rechten verlengd moeten worden, maar in het geval van die oude graven is er nooit eerder een vergoeding gevraagd. Waarom nu dan wel? Er is geen sprake van ruimtegebrek op het kerkhof."

  1. ‘Stop met kokervisie over vestiging grootschalige logistiek in Midden-Brabant’
    PREMIUM

    ‘Stop met kokervisie over vestiging grootscha­li­ge logistiek in Mid­den-Bra­bant’

    TILBURG/WAALWIJK - De stadsbesturen van Tilburg en Waalwijk nemen grote risico’s door zwaar in te blijven zetten op de vestiging van nieuwe logistieke ondernemingen. ,,De bestuurders hebben last van kokervisie, die de mogelijkheden van lokale bedrijven inperkt en de banen van inwoners op termijn onder druk zet. We zijn met z’n allen als het ware een nieuwe textielcrisis aan het creëren. Of zo je wilt een nieuwe schoenencrisis.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3278 stemmen