Volledig scherm
PREMIUM
Het kerkhof in Biest-Houtakker. De met een gele stip gemarkeerde graven worden geruimd. Dat is naar schatting ruim een derde van alle graven. © Erik Van Hest

Parochie ruimt 85 graven op kerkhof Biest-Houtakker; 'zonde van historisch erfgoed'

BIEST-HOUTAKKER - Op de begraafplaats achter de kerk in Biest-Houtakker begint de parochie dinsdag met het ruimen van zo'n 85 graven. Het gaat om graven waarvoor niet langer grafrechten worden betaald. Nabestaanden zijn tijdig op de hoogte gesteld, maar het besluit valt niet bij iedereen in goede aarde.

Quote

Waarom wordt er geruimd? Er is ruimte genoeg op het kerkhof.

Sjannie van de Pas

Een aantal families is verontwaardigd dat ook oudere graven worden geruimd van mensen die de H. Antonius van Paduakerk zelf hebben opgebouwd. Sjannie van de Pas is een van de dorpsbewoners die daar moeite mee heeft: ,,Die mensen hebben destijds het brood uit de mond gespaard om de kerk te kunnen bouwen. Die graven horen bij het historisch erfgoed van het dorp."

Volgens Van de Pas hoefde er voor die oude graven in het verleden niet betaald te worden. Onlangs kregen nabestaanden, klein- of achterkleinkinderen inmiddels, van de parochie te horen dat er voortaan grafrechten betaald moest worden. Van de Pas: ,,Als er eerder al sprake was van een contract met de parochie, dan begrijp ik dat de rechten verlengd moeten worden, maar in het geval van die oude graven is er nooit eerder een vergoeding gevraagd. Waarom nu dan wel? Er is geen sprake van ruimtegebrek op het kerkhof."

  1. Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    TILBURG- Uit welke hoek komt het nietsontziende geweld in Sri Lanka? Met die vraag worstelt in Tilburg ook Neranjanee Fernando. Ze heeft met haar Nederlandse man een gezin van drie jongens in de Reeshof gesticht, maar het hart is altijd uit blijven gaan naar Sri Lanka, het eiland van haar geboorte en haar jeugd. En dat hart huilt nu. ,,Ik ken zestien mensen die in Negombo in het ziekenhuis komen goed.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.