Volledig scherm
Diederik Boer overhandigt zijn shirt en keepershandschoenen in de mixed-zone van Willem II aan de zesjarige Cas, die eerder dit jaar zijn vinger verloor toen poort tijdens de storm hard dichtsloeg. © De Stentor

PEC Zwolle-doelman Boer stelt Tilburgse Cas (6) gerust: ‘Met 9 vingers kun je het zelfs tot Ajax schoppen’

Een ontroerend moment na de nederlaag van PEC Zwolle tegen Willem II: De zesjarige Cas kreeg van doelman Diederik Boer niet alleen zijn shirt en zijn handschoenen, maar ook de geruststelling dat hij het met negen vingers nog altijd heel ver kan schoppen als voetballer.

Cas uit Tilburg en zijn ouders kregen eerder dit jaar de schrik van hun leven toen tijdens de storm een poort thuis hard dichtsloeg en op de pink van het jongetje klapte. Hij werd onmiddellijk naar de EHBO gebracht, waar de chirurg niet veel later - in het bijzijn van het patiëntje - het verschrikkelijke nieuws bracht dat de vinger geamputeerd moest worden. 

Ontroostbaar was Cas. Onmiddellijk wilde hij weten of hij hierdoor niet gepest zou worden op school, door jongens die nog wel alle vingers hebben. ‘Kan ik mijn keepershandschoenen nog wel aan’, vroeg hij vervolgens. De chirurg drukte hem op het hart dat hij met negen vingers alles kan wat hij voor het ongeluk ook kon. In PEC Zwolle-keeper Diederik Boer vonden de ouders het levende voorbeeld van iemand die het zonder pink heel ver schopte. 

Tennisballetje

De moeder leest het verhaal uit het Algemeen Dagblad voor waarin Boer vertelt hoe hij als jongen van 12 jaar zijn vinger verloor toen hij op het schoolplein een tennisballetje van het dak wilde halen. Hij gaat ook zonder pink verder met keepen en krijgt daar geen spijt van. De Emmeloorder wordt opgepikt door PEC Zwolle en verdient uiteindelijk een toptransfer naar Ajax. Daarmee verliest de reservedoelman de Europa League-finale van Manchester United.

Voor de moeder van Cas is het verhaal reden om contact te zoeken met PEC Zwolle, waar de 38-jarige Boer inmiddels aan zijn afscheidstournee is begonnen. Club en speler aarzelen geen moment en maken een afspraak zondag 14 april. Dan nemen PEC en Boer het in Cas’ woonplaats Tilburg op tegen Willem II.

Keepershandschoenen

De eerste die na kansloze nederlaag van PEC (2-0) uit de Zwolse kleedkamer slentert, is Boer. Hij heeft zijn shirt en keepershandschoenen meegenomen en overhandigt deze aan Cas, die bescheiden in de armen van zijn vader hangt. Boer wrijft eens over diens knokkel, laat zijn eigen gemankeerde vuist zien, kijkt hem aan en zegt: ,,Kop op jongen. Met negen vingers kun je het zelfs tot Ajax schoppen.”

Cas fleurt onmiddellijk op. Zijn ouders reconstrueren vervolgens het ongeluk en raken met Boer minutenlang aan de praat over een eventuele nasleep. De routinier stelt ook hen gerust, neemt afscheid van Cas en keert terug naar de kleedkamer. Zo was er dus toch nog een PEC Zwolle-speler in topvorm in Brabant.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.