Volledig scherm
Musical in Tilburg © koektrommelstudio.nl

Plan: een makershuis voor musical in Tilburg

UPDATETILBURG - Het zou een quizvraag kunnen zijn: waar worden musicaltalenten opgeleid? Antwoord: in Tilburg. Nu ligt er een plan voor een productiehuis voor jonge musicaltalenten in de stad. Samen met M-Lab in Amsterdam.

De musicalopleidingen in Tilburg en het M-Lab in Amsterdam zetten hun schouders onder een productiehuis voor vernieuwing van musical in Nederland. In dat plan worden musicals door talenten in Tilburg gerepeteerd, in Amsterdam ligt de nadruk op schrijven en componeren van musicals. Voorstellingen zouden te zien zijn in de zaal van Factorium in Tilburg en in de Meervaart in Amsterdam, om daarna eventueel op tour te gaan.

Veel musicalartiesten op de Nederlandse (ook Duitse en Oostenrijkse) podia zijn opgeleid in Tilburg. Bij de MAF (Musical All Factory) bij Factorium en bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten wordt muziektheater onderwezen. Freek Bartels is er opgeleid, net als Brigitte Heitzer en Celinde Schoenmaker. In Tilburg zijn ook de Nederlandse Musical Dagen.

Nieuwe impuls musical

In het verleden werden vernieuwende musicals geproduceerd bij het M-Lab in Amsterdam, ook met Tilburgse talenten, maar bij bezuinigingen op cultuur in 2011 door staatssecretaris Halbe Zijlstra sneuvelde het M-Lab. Acht jaar later waait een andere wind. De Raad voor Cultuur adviseerde het rijk eerder dit jaar om geld vrij te maken voor de ontwikkeling van musical. Doorgaans organiseren vrije producenten musicals, maar die blinken niet uit in vernieuwing, aldus de Raad in het advies: ‘musical verdient een nieuwe impuls’.

Het voornemen past naadloos bij de musicalopleidingen in Tilburg. Theaters Tilburg, Fontys en Factorium denken al langer na over een makershuis voor musical. Volgens Loek Sijbers, directeur van Factorium, is de tijd rijp om de plannen verder uit te werken. M-Lab doet dat ook en heeft een samenwerking met Tilburg voor ogen. Sijbers: ,,Tilburg is een stad van makers, hier zitten de talenten en we beschikken over ruimten om te repeteren. Samenwerken met M-Lab is mogelijk, op basis van gelijkheid.”

Vertaler

De initiatiefnemers in Tilburg willen dat de gemeente en de provincie de plannen omhelzen om op die manier kans te maken op een bijdrage van het rijk. De tijd dringt, een aanvraag bij het rijk moet in december binnen zijn. Bij M-Lab trekt Koen van Dijk de kar. Hij is schrijver van de musicalbewerking van ‘Cyrano de Bergerac’ en vertaalde veel musicals.

Inmiddels is de theaterwetenschapper Jeroen van Wijhe (hij schreef een boek over musical in Nederland) met afgestudeerde musicalstudenten uit Tilburg een petitie gestart voor een ontwikkelplek voor musicalmakers in de stad. Met die petitie willen ze de plannen voor een productiehuis voor musical steunen en bij de politiek onder de aandacht brengen. Van Wijhe:, Nu gaan na de opleiding studenten naar Amsterdam. Wij willen in Tilburg een goede musicalinfrastructuur, studenten blijven dan in de stad. Ze kunnen hier dan zelf producties maken.”

Nieuwe initiatieven

Het musicalproductiehuis zou volgens de initiatiefnemers onderdeel moeten uitmaken van de culturele Basis Infrastructuur (BIS) in Nederland, dat is een rijkssubsidieregeling. Daarin is ruimte voor nieuwe initiatieven.

Ook Textiellab wil in de BIS

Ook het Textielmuseum hoopt met het Textiellab een plaatsje in de BIS-regeling te krijgen. Daarop vooruitlopend heeft de gemeente Tilburg een bedrag van zes ton geoormerkt. Dat is geen extra geld, maar deel van de subsidie die het museum nu al krijgt. Dat oormerken past bij het beleid om culturele subsidies tussen Brabantse steden en provincie op elkaar af te stemmen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.