Volledig scherm
'Wind boven bomen’: Oisterwijk wil de ombouw van een naaldbos in een loofbos financieren met de opbrengst van windenergie. © Peter de Jong Fotografie

Plan voor vier windmolens erbij in Oisterwijk: midden in een nieuw bos

MOERGESTEL - Naaldbomen kappen. Ter plekke een loofbos aanplanten. En die ombouw van de natuur op de Kerkeindse Heide betalen uit de opbrengst van een viertal windmolens in hetzelfde gebied.

Dat plan van de gemeente Oisterwijk lanceerde wethouder Peter Smit (Algemeen Belang) donderdagavond. Hij deed dat op een thema-avond over Global Goals, de 17 doelen van de Verenigde Naties. Oisterwijk is een van de 80 gemeenten die zich eraan verbonden hebben.

'Wind boven bomen’

,,De gemeenteraad weet hier nog niet van, maar ik voel mij vanavond uitgedaagd door de vraag wat de gemeente Oisterwijk eigenlijk aan duurzaamheid doet”, lichtte Smit zijn nieuwtje toe. Hij gaf het project de prozaïsche titel ‘wind boven bomen’ mee.

Het gaat om een gebied van 90 hectaren ten zuiden van de A58, dat voorheen aan de gemeente Moergestel toebehoorde. De trimbaan die er ooit floreerde, is al geruime tijd in onbruik geraakt.

Omdat het terrein ver van de bewoonde wereld af ligt, verwacht Smit geen bezwaren. Ook niet van natuurorganisaties, want de windmolens dienen immers de natuur als doel. Het plan sluit volgens Smit aan op de ambitie om de verdroging in de toplaag van de bodem een halt toe te roepen.

,,Maar het gaat ook om innovatie binnen de energietransitie. In regionaal verband staan we voor de opgave om 1 terajoule aan duurzame energie op te wekken. Dit wordt het aandeel van Oisterwijk. De windmolens gaan ook energie leveren aan een waterstofcentrale, die op grondgebied van Tilburg moet komen te staan.”

Oisterwijk kent al windenergie. Het deelt, verderop langs de A58, het windmolenpark Kattenberg met de gemeente Oirschot. Het park bevat vier turbines van 90 meter hoog.

Frans Kapteijns

Het Oisterwijkse Global Goals Genootschap, onder aanvoering van oud-wethouder Joop van Hezik, organiseerde samen met de bibliotheek de avond in cultureel centrum Tiliander.

Een verrassing was er voor Frans Kapteijns, die afscheid neemt als voorzitter van het B-team. Die groep Oisterwijkers wil biodiversiteit, een van de Global Goals, op een hoger plan brengen.

Het B-team reikt sinds twee jaar de Groene Eekhoorn als natuurprijs uit. Kapteijns kreeg hem overhandigd, met de bijbehorende verplichting om zelf elk jaar een volgende winnaar uit te zoeken. Donderdagavond prees Kapteijns alvast de ook aanwezige Ramon van Esch. De 20-jarige Oisterwijker belandde onlangs nog als klimaatactivist in de cel.

Als voorzitter van het B-team wordt Kapteijns opgevolgd door Ruud van der Star, voormalig raadslid van PrO. 

Volledig scherm
Ramon van Esch spreekt op een avond over de Global Goals in Oisterwijk. Links Frans Kapteijns (scheidend voorzitter B-team). Rechts Nelleke van Wijk (voorzitter Stichting Oisterwijk Centraal). © Tom Tacken

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.