Volledig scherm
Cliënten van de Diamantgroep aan het werk op de kwekerij op het terrein van de abdij van Koningshoeven (archieffoto). © Joris Buijs

Pleidooi: 'Schuif banenpremie Tilburgse werkgevers door naar werknemers’

TILBURG - In de jaren van economische crisis en werkloosheid - en nu nog - kregen werkgevers in de gemeente Tilburg een premie op het aannemen van mensen ‘uit de kaartenbak’. Nu de situatie op de arbeidsmarkt volledig is gekanteld, moet dat ook met dit stimuleringsfonds gebeuren.

Het zouden nu de mensen die vanuit de bijstand in een baan komen moeten zijn die een premie krijgen. ,,Werk moet lonen”, aldus PvdA-fractieleider Yusuf Celik. Ook GroenLinks-raadslid Dwayne Heuvelmans zit op ongeveer dezelfde lijn.

Sociale coöperatie

De oppositie- en de coalitiepartij vonden elkaar op dit punt in een debat over het nieuwe reïntegratie- en participatiebeleid dat Tilburg vanaf 1 januari 2020 gaat voeren. Maar waar Celik het had over een individuele premie, ziet Heuvelmans mogelijkheden om geld te stoppen in een ‘sociale coöperatie’. Mensen zouden daaruit iets extra’s kunnen krijgen voor inspanningen met maatschappelijk nut in de wijken. Enigszins vergelijkbaar met de Melkertbanen van weleer.

Wethouder Esmah Lahlah wil onderzoeken of het kan werken. Ze denkt echter pas over een jaar antwoord te kunnen geven. Dan zijn de resultaten van het Tilburgse Vertrouwensexperiment met een soepelere bijstand er. In een van de vier varianten daarvan wordt een extra financiële prikkel uitgeprobeerd.

Nieuw beleid krijgt de zegen

Lahla, zo werd in het debat al wel duidelijk, krijgt voor het nieuwe beleid volgende week de zegen van de gemeenteraad. Wat iemand zelf kan en wil als het gaat om ‘meedoen in de samenleving’ (baan, vrijwilligerswerk, dagbesteding) staat in dat beleid centraal. Per persoon vaste ‘klantregisseurs’ gaan daarin ‘op maat’ ondersteunen.

Dat is een breuk met het beleid van de laatste jaren, waarin veel erop gericht was om zo snel mogelijk de kansrijkste mensen aan betaald werk te helpen. ,,Voor gemeentelijke begrippen echt een enorme omslag”, was de complimenterende kenschets van Linda Oerlemans (ONS Tilburg).

Maar VVD en CDA draaien er toch ook niet omheen dat voor hen nog altijd één doel bovenaan staat: minder uitkeringsgerechtigden. CDA-fractievoorzitter Ineke Couwenberg: ,,Uitstroom is voor ons de doelstelling.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.