Volledig scherm
Auto's rijden over de cityring. © Archieffoto Jan van Eijndhoven

Pleidooi voor ‘geluidsflitspalen’ in strijd tegen verkeerslawaai op Tilburgse cityring

TILBURG - Een geluidsradar die onnodig luidruchtige auto’s, motoren en quads automatisch een bekeuring bezorgt. De Tilburgse VVD ziet wel iets in dat systeem, waarmee sinds kort in Parijs wordt proefgedraaid.

VVD-raadslid Freek Reffeltrath heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de mogelijke inzetbaarheid van het systeem in Tilburg. Er wordt regelmatig geklaagd over verkeerslawaai in de binnenstad (met name op de cityring) en bij de Piushaven.

Of, zoals Reffeltrath het enigszins poëtisch richting B en W verwoordt: ‘De eerste lentedag wordt bij ons niet bekend door een prettig warm zonnestraaltje of het gefluit van vogels, maar door het lawaai dat wordt veroorzaakt door onnodig luidruchtige quads, motoren en opgevoerde auto’s. Een terrasje pakken in de stad of aan de Piushaven wordt daarmee een oorverdovend tijdverdrijf.’

Flitspalen voor geluid

In Parijs, waar al langer een decibelgrens geldt voor het verkeer, hangen sinds kort ruim vijftig 'flitspalen’ die het met vier microfoons geluid meten dat een verkeersgebruiker produceert en die meteen vastleggen als dat de grens overschrijdt.

De VVD’er vraagt of het college van B en W de Parijse geluidsradars ook geschikt vinden voor Tilburg. Ook wil hij meer in het algemeen weten wat de gemeente doet om te handhaven op geluidsoverlast van verkeer.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (34%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (33%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1024 stemmen