Volledig scherm
PREMIUM
Pluimveehouder Jeroen Bertens tussen zijn kippen. © Persbureau van Eijndhoven

Pluimveehouder uit Haghorst is apaches boven zijn stal beu: 'Vooral die chinooks zorgen voor een enorm geweld.'

HAGHORST - Alsof de hele wereld aan het schudden is, zo omschrijft pluimveehouder Jeroen Bertens uit Haghorst het. ,,Ik heb dubbel glas in mijn huis, maar dat trilt er bijna uit. Laatst had ik een schilder uit Tilburg over de vloer. Die wist echt niet wat hij meemaakte." Bertens heeft het over de helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen, die regelmatig oefenvluchten maken boven zijn bedrijf. 

Quote

Kippen zijn prooidie­ren en hun instinct zegt dat het gevaar van boven komt.

Jeroen Bertens

Zo'n twee, drie keer per week hangt er op tientallen meters hoogte een apache of chinook boven de vijf stallen met daarin 97.000 kippen. ,,Vooral die chinooks, met twee rotoren, zorgen voor een enorm geweld." De reactie van de dieren laat zich raden. Stress en paniek, met alle gevolgen van dien. 

Bertens: ,,Kippen zijn prooidieren en hun instinct zegt dat het gevaar van boven komt. Door de stress stuiven ze alle kanten uit en kunnen ze geen eieren meer leggen. Uiteindelijk kunnen ze door de stress doodgaan." Met name tijdens de recente hittegolf waren de dieren extra gevoelig voor stress. ,,Om de kippen rust te geven stopten wij daarom al om 10.00 uur met werken, maar om 13.00 uur hing er weer een helikopter boven de stallen."

  1. Nieuwe zoektocht naar lichamen verzetsstrijders in duinen bij Udenhout is vruchteloos

    Nieuwe zoektocht naar lichamen verzets­strij­ders in duinen bij Udenhout is vruchte­loos

    UDENHOUT - Een nieuwe zoekactie naar de lichamen van 14 verzetsstrijders in de Loonse en Drunense Duinen heeft maandag geen resultaat opgeleverd. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht voerde grondonderzoek uit op een plek nabij het herdenkingsmonument voor de mannen, dichtbij restaurant Bosch en Duin. Er werden geen stoffelijke overschotten gevonden. Dat laat de gemeente Heusden weten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.