Volledig scherm
PREMIUM
Pluimveehouder Jeroen Bertens tussen zijn kippen. © Persbureau van Eijndhoven

Pluimveehouder uit Haghorst is apaches boven zijn stal beu: 'Vooral die chinooks zorgen voor een enorm geweld.'

HAGHORST - Alsof de hele wereld aan het schudden is, zo omschrijft pluimveehouder Jeroen Bertens uit Haghorst het. ,,Ik heb dubbel glas in mijn huis, maar dat trilt er bijna uit. Laatst had ik een schilder uit Tilburg over de vloer. Die wist echt niet wat hij meemaakte." Bertens heeft het over de helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen, die regelmatig oefenvluchten maken boven zijn bedrijf. 

Quote

Kippen zijn prooidie­ren en hun instinct zegt dat het gevaar van boven komt.

Jeroen Bertens

Zo'n twee, drie keer per week hangt er op tientallen meters hoogte een apache of chinook boven de vijf stallen met daarin 97.000 kippen. ,,Vooral die chinooks, met twee rotoren, zorgen voor een enorm geweld." De reactie van de dieren laat zich raden. Stress en paniek, met alle gevolgen van dien. 

Bertens: ,,Kippen zijn prooidieren en hun instinct zegt dat het gevaar van boven komt. Door de stress stuiven ze alle kanten uit en kunnen ze geen eieren meer leggen. Uiteindelijk kunnen ze door de stress doodgaan." Met name tijdens de recente hittegolf waren de dieren extra gevoelig voor stress. ,,Om de kippen rust te geven stopten wij daarom al om 10.00 uur met werken, maar om 13.00 uur hing er weer een helikopter boven de stallen."

  1. Tilburgs rijksmonument Vredelust wordt eindelijk opgeknapt. ‘Voor de feestdagen alles waterdicht’
    PREMIUM

    Tilburgs rijksmonu­ment Vredelust wordt eindelijk opgeknapt. ‘Voor de feestdagen alles waterdicht’

    TILBURG - Met restauratie van verwaarloosde monumenten hebben de bouwers van Roozen van Hoppe de nodige ervaring. Zo werden voormalige kloosters in Sluis (de Dikke van Dale) en Berkel-Enschot (Koningsoord) in hun handen weer fraai bij de tijd gebracht. Maar zo bar als Villa Vredelust aan de Bredaseweg in Tilburg troffen ze het nog niet. ,,Het is echt heel slecht, het heeft enorm geleden”, zegt Hans Kuys, uitvoerder bij het bedrijf uit Haghorst.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.