Volledig scherm
Verpleegkundige Rian Kluyt met een patiënt op de AVG-poli. © Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Poli Amarant bij ETZ Twee Steden

TILBURG - Mensen met een verstandelijke beperking kunnen terecht bij een recent geopende polikliniek van de Amarant Groep op de locatie ETZ Twee Steden in Tilburg. Ook hun ouders, familieleden en/of begeleiders zijn daar welkom voor advies en ondersteuning.  

De poli is bestemd voor mensen van 18 jaar en ouder; kinderen en jongeren kunnen terecht bij de kinderarts. Aan de zogeheten AVG-poli zijn vier artsen verbonden die zijn gespecialiseerd in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Deze mensen hebben vaak specifieke gezondheidsproblemen, bij voorbeeld met het hart, gehoor, slikken of epilepsie. Ook vragen over een kinderwens en anticonceptie zijn bij deze Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten aan het juiste adres.  

Het kan ook gaan om specifieke communicatieproblematiek en bejegening . ,,Soms heeft iemand met een beperking bij voorbeeld aangeleerd naar de buik te wijzen als hij of zij pijn heeft. Maar het kan dan in werkelijkheid om hoofdpijn gaan. Wij kijken breder, naar de hele persoon. Onze artsen herkennen problemen eerder en kunnen zorgvuldig advies geven in ‘gewone taal'", zegt Rian Kluyt, verpleegkundige bij de polikliniek. Het kan ook gaan om ernstige gedrags- of psychiatrische problematiek. 

Advies

De huisarts blijft de eerst aangewezene om zorg te bieden, veel cliënten wonen thuis of in de wijk. ,,Als de eigen arts er niet uitkomt, kan hij doorverwijzen naar de poli of daar advies vragen." De poli was tot op heden gevestigd bij Amarant, maar is volgens deze artsen in het ziekenhuis beter op zijn plaats. ,,Daar zijn de lijntjes met medisch specialisten heel kort." 

Zo nodig verwijzen de AVG-artsen door naar bij voorbeeld logopedist, fysiotherapeut, diëtist of gedragsdeskundige. Ook cliënten van andere instellingen kunnen bij de poli aankloppen, maar daar dient dan wel voor te worden betaald.   

  1. Ook concurrentie vol lof over de architecten  van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
    PREMIUM

    Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

    TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3152 stemmen