Volledig scherm
Verpleegkundige Rian Kluyt met een patiënt op de AVG-poli. © Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Poli Amarant bij ETZ Twee Steden

TILBURG - Mensen met een verstandelijke beperking kunnen terecht bij een recent geopende polikliniek van de Amarant Groep op de locatie ETZ Twee Steden in Tilburg. Ook hun ouders, familieleden en/of begeleiders zijn daar welkom voor advies en ondersteuning.  

De poli is bestemd voor mensen van 18 jaar en ouder; kinderen en jongeren kunnen terecht bij de kinderarts. Aan de zogeheten AVG-poli zijn vier artsen verbonden die zijn gespecialiseerd in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Deze mensen hebben vaak specifieke gezondheidsproblemen, bij voorbeeld met het hart, gehoor, slikken of epilepsie. Ook vragen over een kinderwens en anticonceptie zijn bij deze Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten aan het juiste adres.  

Het kan ook gaan om specifieke communicatieproblematiek en bejegening . ,,Soms heeft iemand met een beperking bij voorbeeld aangeleerd naar de buik te wijzen als hij of zij pijn heeft. Maar het kan dan in werkelijkheid om hoofdpijn gaan. Wij kijken breder, naar de hele persoon. Onze artsen herkennen problemen eerder en kunnen zorgvuldig advies geven in ‘gewone taal'", zegt Rian Kluyt, verpleegkundige bij de polikliniek. Het kan ook gaan om ernstige gedrags- of psychiatrische problematiek. 

Advies

De huisarts blijft de eerst aangewezene om zorg te bieden, veel cliënten wonen thuis of in de wijk. ,,Als de eigen arts er niet uitkomt, kan hij doorverwijzen naar de poli of daar advies vragen." De poli was tot op heden gevestigd bij Amarant, maar is volgens deze artsen in het ziekenhuis beter op zijn plaats. ,,Daar zijn de lijntjes met medisch specialisten heel kort." 

Zo nodig verwijzen de AVG-artsen door naar bij voorbeeld logopedist, fysiotherapeut, diëtist of gedragsdeskundige. Ook cliënten van andere instellingen kunnen bij de poli aankloppen, maar daar dient dan wel voor te worden betaald.   

  1. Nieuw ophaalsysteem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden
    PREMIUM

    Nieuw ophaalsys­teem in Goirle in de maak: op naar drie containers en beter scheiden

    GOIRLE - Volgend jaar krijgen alle huishoudens in Goirle en Riel andere afvalcontainers. Als de gemeenteraad tenminste instemt met een nieuw systeem voor het inzamelen van afval. In totaal krijgt een huishouden drie containers: een duocontainer voor papier en zogenoemd PMD (plastic en aanverwanten), een restafval- en een GFT-container. Voor de harmonie in Riel heeft het nieuwe systeem grote gevolgen. Daar betekent het ophalen van oud papier nu nog een bron van inkomsten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.