Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Politie: acht Tilburgse jongens (15-22 jaar) doen zich voor als jonge vrouwen en beroven mannen tijdens nepdate

TILBURG - Een groep van mogelijk tien Tilburgse jongeren wordt verdacht van het beroven van zeker vijf mannen tijdens een nepdate. Op een datingsite deden ze zich volgens de politie voor als jonge vrouw, waarna ze afspraakjes maakten op het Daltonerf of het Fleminghof. Acht van hen zijn deze week opgepakt, zo meldt de politie woensdag. Het gaat om jongens tussen de 15 en de 22 jaar oud.

De slachtoffers zijn mannen van 42 tot 72 jaar oud. De daders sloegen toe tussen 14 januari en 6 april. Zo dacht een 43-jarige man dat hij op Valentijnsdag een afspraakje had met een 22-jarige vrouw. Maar eenmaal op de afgesproken locatie werd hij aangesproken door twee jongens. Ze bedreigden hem in zijn auto, waarna hij zijn portemonnee, telefoon en gereedschap moest afgeven. 

Het 72-jarige slachtoffer dacht af te spreken met een 18-jarig meisje. Hij trof op het Fleminghof acht jongeren. Zij eisten 50 euro van hem, en hij moest zijn autosleutels afgeven. 

Wisselende samenstelling

De jongeren werkten volgens de politie waarschijnlijk in wisselende samenstelling. Ze zouden zich ook voor hebben gedaan als een minderjarige meisje. Een 57-jarige man dacht op 5 april af te spreken met een meisje van 15 jaar. Maar eenmaal op de Flemingstraat trof hij zes jongens. Ook hij moest zijn geld en telefoon afgeven, en werden er foto's van hem gemaakt. Daarnaast dreigden ze de foto's en naam online naar buiten te brengen, met de boodschap dat hij pedofiel is. Daarom wordt het achttal nu ook verdacht van afpersing.

Na deze ‘date’ liepen de jongens tegen de lamp. Mogelijk via anderen waarschuwde het slachtoffer de politie. Nadat ze waren weggerend, werden drie jongens opgepakt op de Spoorlaan. In het politieonderzoek daarna kwam de rest van de groep in beeld. Onder de opgepakte jongeren is ook één van de drie die in april werden aangehouden. 

Van de groep zitten er nog zeven vast. Eén van hen is vrijgelaten. Mogelijk zijn er nog meer slachtoffers, zo denkt de politie, die hen daarom vraagt zich te melden. 

Slachtoffer niet vervolgd

De 57-jarige man die dacht af te spreken met het 15-jarige meisje is volgens de politie niet strafbaar. In het nepprofiel stond eerst dat ze 19 jaar oud was, maar later deden de jongens achter haar profiel alsof ze 15 was. Omdat er helemaal geen meisje in het spel bleek, is de man niets aan te rekenen, aldus een politiewoordvoerder. Hij wijst erop dat koffiedrinken met een minderjarige ook mag. Dat verandert pas als er sprake is van een seksuele relatie. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.