Volledig scherm
PREMIUM
Een poststuk van de toenmalige gemeente Hoogeloon uit 1945. © Dam van der Linden

Poststukken vertellen het verhaal van de bevrijding in Esbeek

Bevrijding 75 jaarHILVARENBEEK - Wat kwamen de geallieerde soldaten in de Tweede Wereldoorlog allemaal tegen tijdens hun opmars door Brabant? En wat waren de gevolgen van de bevrijding voor de communicatie in Zuid-Nederland? Aan de hand van verzamelde poststukken en documenten reconstrueert Hilvarenbekenaar Dam van der Linden op 29 oktober het verhaal van de bevrijding.

Quote

Er worden poststuk­ken vastgehou­den, gecensu­reerd of terugge­stuurd.

Dam van der Linden

Al sinds 1983 is Van der Linden een verzamelaar van oude poststukken. ,,Eerst alleen uit een bepaalde periode, later krijg je ook interesse in andere periodes. Ik kom de poststukken onder meer tegen op beurzen en tentoonstellingen.” Zo heeft de Bekenaar een omvangrijke collectie van briefkaarten, enveloppen, strookjes en andere postale documenten opgebouwd. Ook uit de Tweede Wereldoorlog, een specialisatie inmiddels.

,,Aan de hand van die poststukken kun je precies volgen wat er allemaal gebeurde vanaf het moment dat in september 1945 de geallieerden Brabant binnentrokken”, vertelt Van der Linden. ,,Op het moment dat de mobilisatie begint, worden er dingen in gang gezet. Van hogerhand wordt post versturen dan verboden. Er worden poststukken vastgehouden, gecensureerd of teruggestuurd.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.