Volledig scherm
Twee Optimistjes op het water. Binnenkort in de Piushaven? © Archief

Prille plannen Piushaven: Optimistjes voor kinderen en een museumboot

Ma 31 dec: Kleine zeilboten - Optimistjes genaamd - waarmee kinderen kunnen leren zeilen op de Piushaven en een museumboot in een historisch vrachtschip. Aan die twee plannen, ze zijn nog pril, wordt in de Tilburgse haven gewerkt. 

Quote

Zodat er al op jonge leeftijd een nautisch zaadje wordt geplant

Caroline Docters van Leeuwen

Een Optimist is een eenmans jeugdzeilboot, waarmee op nationaal en internationaal niveau wedstrijden worden gehouden. ,,Het is al langer een wens van ons om ze naar de haven te halen”, zegt Caroline Docters van Leeuwen van Stichting Thuishaven Tilburg. ,,Het zou een heel mooi schouwspel zijn: kinderen in die bootjes zeilend op het water. Zodat er al op jonge leeftijd een nautisch zaadje wordt geplant.”

De Piushaven is een veilig gebied voor de kinderbootjes, aldus Docters van Leeuwen. ,,Andere boten kunnen niet zomaar de havenkom in, de brug moet dan eerst open. Als de brug dicht is, kunnen kinderen er veilig oefenen zonder ander verkeer.”

Piushavenmuseum-boot

Naast het plan voor de Optimistjes is wordt er ook gewerkt aan een Piushavenmuseum-boot. ,,We willen graag een vaste locatie voor bijeenkomsten, waar mensen bijvoorbeeld ook iets over de geschiedenis van de haven leren”, vertelt Docters van Leeuwen. ,,Een punt waar je als bezoeker van de haven meteen op stuit.”

Een locatie ‘aan de wal’ is gezien de exploderende koop- en huurprijzen moeilijk realiseerbaar, daarom hopen ze het museum in een boot onder te kunnen brengen. ,,Maar het is nog de vraag of dat haalbaar is. De gemeente wil juist minder boten in de haven. Hopelijk vinden de bestuurders en politiek dit toch belangrijk.”

Bij Stichting Thuishaven zien ze wel iets in een aangekocht, historisch vrachtschip. Aan boord is voldoende ruimte, het kan meerdere functies dienen. Als havenkantoor bijvoorbeeld. De stichting fantaseert alvast over een opening door de koning in 2023, als de haven 100 jaar bestaat. ‘Wat is er mooier dan dat?’

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.