Muzikanten in Tilburg verenigen zich.  Joosje Jochems (rechts) is voorzitter van MBC. Samen met Wessel Maas (links) vormt ze het duo Dear Adam.
Volledig scherm
Muzikanten in Tilburg verenigen zich. Joosje Jochems (rechts) is voorzitter van MBC. Samen met Wessel Maas (links) vormt ze het duo Dear Adam. © Collectie Dear Adam

Professionele muzikanten in Tilburg bundelen hun krachten

TILBURG - Muzikanten in de stad verenigen zich in het MBC, het Muziekprofessionals Belangen Collectief. Het idee om Tilburgse muzikanten met elkaar te verbinden ontstond drie jaar geleden. Donderdagochtend presenteerde MBC zich bij Paradox. Eerder deze week was de inschrijving van de vereniging bij de notaris.  

Volgens voorzitter Joosje Jochems, muzikant, songwriter, vocal coach, zijn er in de stad honderden professionals die met muziek een boterham verdienen. MBC begon met twaalf muzikanten, nu zijn er zo'n zestig. 

,,We willen een platform zijn en muzikanten de kans geven om een netwerk op te bouwen. Daarvoor organiseren we een paar keer per jaar ontmoetingen, de koffie-bijeenkomsten. Bovendien werken we aan bijscholing en organiseren we lezingen. Die liggen vooral op het zakelijke vlak; hoe werkt auteursrecht bij Buma/Stemra, wat zijn je rechten als je muziek online wordt geplaatst?” MBC nodigt specialisten uit om daarover lezingen te geven. 

Spoorpark

De vereniging wil namens muzikanten aanspreekpunt zijn voor de gemeente, fondsen en podia. Ook streeft de organisatie naar meer oefenruimten in de stad voor professionele muzikanten. 

Het initiatief komt van singer-songwriter Iris Siemons, ,,In de stad zijn veel initiatieven zoals het Spoorpark. Het viel me op dat daar allerlei vertegenwoordigers bij zijn betrokken, van sporters, van de stadscamping, maar er is niemand namens muzikanten. Ook toen in de Spoorzone mooie ruimten beschikbaar kwamen voor initiatieven, was er geen vertegenwoordiging van muzikanten. 

Thuis bij Paradox

MBC is thuis bij Paradox. Op de twee verdiepingen boven het muziekpodium komen oefenruimten en studio's. MBC heeft met de architect meegedacht over de indeling en krijgt mogelijk een eigen ruimte waar muzikanten elkaar ontmoeten. 

  1. Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht
    PREMIUM

    Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht

    TILBURG - Een 24-jarige Tilburger hoeft van de rechtbank in Breda niet de gevangenis in nadat hij een op 25 juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Ringbaan-Zuid op de kruising bij het Willem II Stadion in Tilburg. Het doodrijden van de 14-jarige knul was wel zijn schuld, maar de rechtbank volstond met de maximale taakstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.