Volledig scherm
Het Burgemeester Stekelenburgplein achter het Centraal Station. © Jan van Eijndhoven

Protest Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg door gemeente verplaatst naar Stekelenburgplein

TILBURG - De demonstratie van het Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg mag zondag niet plaatsvinden in de buurt van de Sinterklaasintocht. In plaats daarvan heeft de gemeente Tilburg de actiegroep toestemming gegeven voor een demonstratie op het Burgemeester Stekelenburgplein bij het Centraal Station. Het comité gaat ‘onder protest’ akkoord met het besluit.

Aanvankelijk was het Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg van plan om te demonstreren bij de Piushaven, waar Sinterklaas en zijn gevolg zondag om 11.15 uur wordt onthaald. De plaatselijke actiegroep, die samen optrekt met het landelijke comité Kick Out Zwarte Piet (KOZP), hoopte daar ‘een handvol tot enkele tientallen’ demonstranten op de been te brengen.

Bescherming

Nadat de demonstratie was aangemeld, besloot de gemeente Tilburg vrijdagmiddag met het comité in gesprek te gaan. Daar kreeg de actiegroep te horen dat er van een demonstratie in de buurt van de intocht geen sprake kon zijn. Peter Storm, woordvoerder van het Anti-Zwarte Piet Comité: ,,We kregen een veelheid aan argumenten te horen waarom die locatie niet toegestaan werd, onder meer dat we daar niet goed beschermd kon worden. In principe hielden we voet bij stuk, maar na overleg met alle betrokken hebben we toch besloten om knarsetandend akkoord te gaan met de locatie op het Stekelenburgplein.”

De demonstratie wordt nu dus gehouden aan de noordkant van het Centraal Station, ver weg van de Sinterklaasintocht. Heeft een protest daar nog wel zin? Storm: ,,De demonstratie heeft daar absoluut zin. We zijn nog altijd zichtbaar voor alle reizigers die het station in en uit komen. Dat zijn er heel wat. Als we naar Tilburg-Noord waren verbannen, hadden we er vanaf gezien.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.