Volledig scherm
Apen in een kooi bij handelaar Hartelust aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg. © MarieTherese Kierkels / PVE

PvdA onthutst: 76 apen uit ‘berucht Duits centrum’ naar Tilburg

TILBURG - Volgens de PvdA in Tilburg zijn 76 apen uit een Duits proefdiercentrum naar apenhandel Hartelust in Tilburg verplaatst. Raadslid Bea Mieris vreest dat ze ook hier slecht behandeld worden. 

De apen zouden afgelopen donderdagavond naar Tilburg zijn overgebracht vanuit het volgens Animal Rights 'beruchte proefdiercentrum’ LPT in Mienenbüttel. Dierenorganisaties hadden in oktober beelden van mishandeling en verwaarlozing van dieren in het centrum openbaar gemaakt. De autoriteiten besloten daarop dat het centrum in januari de deuren moet sluiten. 

De PvdA wil weten of het college van B en W van de verplaatsing op de hoogte is en hoe het ervoor gaat zorgen dat in Tilburg geen misstanden met apen plaats vinden. ,,Wat is de toekomst van deze dieren?”,  vraagt Bea Mieris zich af. Volgens wethouder Oscar Dusschooten is de informatie te vers om de vragen al goed te kunnen beantwoorden. De VVD-bestuurder verving tijdens het vragenhalfuurtje van de raad GroenLinks-collega Mario Jacobs. 

Hartelust gaat niet op vragen in

Dusschooten beloofde Mieris deze week alsnog schriftelijk op de hoogte te brengen en eventueel ook de hulp van de landelijke inspectie in te roepen. Bij Apenhandel Hartelust wordt met regelmaat actie gevoerd door dierenactivisten, ook afgelopen jaar is dat weer gebeurd. Eigenaar Roberto Hartelust wilde maandagavond niet op vragen ingaan. ,,Ik heb eenmaal mijn verhaal gedaan in het Brabants Dagblad. Dat is nog steeds actueel, daar laat ik het bij.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.