Volledig scherm
Het logo van de Tilburgse Kermis 2018. © Gemeente Tilburg

PvdA-vragen: Wie is verantwoordelijk voor cancelen LunaLunaLuna in Tilburg?

TILBURG - Is de gemeente Tilburg op de een of andere manier verantwoordelijk voor het afblazen van theaterkermis LunaLunaLuna? Dat vraagt de PvdA aan kermiswethouder Erik de Ridder (CDA). 

Vrijdag werd bekend dat de nieuwe attractie niet door kan gaan tijdens de Tilburgse kermis die vrijdag van start gaat. De Ridder kon daar toen niet op reageren, op Facebook laat hij weten dat hij het 'heel jammer' dat het niet door kan gaan. Een magere reactie, vindt vervolgens Hans van Vugt uit Tilburg. 

,,Er is heel hard door heel veel mensen aan gewerkt, ook aan het door laten gaan van dit nieuwe initiatief. Dat geldt voor de hele kermis die ieder jaar een ongekende inspanning vraagt. Ik ben daar trots op. Er is niks mager aan mijn 'echt jammer'; het is oprecht en eerlijk. Ik baal er gruwelijk van maar we moeten door met de kermis en zorgen dat het toch een fantastische editie wordt. Daar richt ik de energie dus op", aldus De Ridder. 

De theaterkermis LunaLunaLuna zou draaien om kunstinstallaties. Volgens de organisatie, de Tilburgse stichting Kultoer, zijn die normaal gesproken zonder enige problemen te zien op vele evenementen in binnen- en buitenland.

Probleem is dat Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de kermis als 'speelterrein' ziet. Dat maakt de regels strenger en een keuringstraject noodzakelijk. Dat is ingewikkeld en kostbaar, aldus Kultoer. De stichting kwam daar te laat achter en ziet daar nu geen mogelijkheid meer voor.  

Schade

Bea Mieris van de PvdA vraagt zich af waarom de organisatie te laat op de hoogte is gesteld van de rol van de NVWA. Ook wil Mieris weten of het college van B en W bereid is om met de Kultoer in gesprek te gaan over het  beperken van de financiële schade. Kultoer heeft zelf al de hoop uitgesproken dat LunaLunaLuna op een ander moment te zien is in Tilburg. De PvdA wil weten of de gemeente Tilburg daar mede voor kan zorgen. 

De vragen worden maandag gesteld tijdens het vragenhalfuurtje van het college van B en W. 

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.