Volledig scherm
De ontmantelde te redden torenspits in de tuin achter de kerk in 1993. © Regionaal Archief Tilburg

Raad: alsnog aan de bak voor torenspits Armhoef

TILBURG - Wethouder Mario Jacobs moet alsnog op korte termijn in overleg over een torenspits op de voormalige Sacramentskerk. De gemeenteraad is bereid daarvoor eventueel ook geld uit te trekken. 

Dat bleek maandagavond tijdens de  vergadering van de gemeenteraad. Een motie van de SP en D66 kwam wegens tijdgebrek weliswaar niet meer aan de orde, maar de LST zegde op de valreep ook steun toe, waarmee een meerderheid zo goed als zeker is. 

Burgemeester en wethouders wezen eerder deze maand een verzoek voor een forse bijdrage aan een verkozen ontwerp ondubbelzinnig af. Dat wekte de woede van SP-fractievoorzitter Helma Oostelbos die verwees naar eerdere beloftes en zelfs een reservering voor behoud van de (kerk en de) toren.  Wethouder Jacobs (GroenLinks) weigerde daartoe aangespoord echter excuses te maken.

De motie roept hem op op korte termijn in overleg te gaan met de initiatiefnemers van de torenspits en vervolgens de verschillende opties aan de raad voor te leggen waaruit de raad kan kiezen. Hoe en wanneer en voorstel nu in stemming komt is nog onduidelijk.

Toren sinds 1993 zonder spits 

De oude, groenkoperen spits werd in 1993 om veiligheidsredenen verwijderd. Redding van de gehele kerk bleek niet haalbaar, maar de toren blijft wel overeind in een nieuwbouwproject van Bedaux de Brouwer Architecten. Er komt een woning in. Voor een nieuwe spits werd een prijsvraag uitgeschreven, maar de initiatiefnemers kregen het benodigde bedrag van 480.000 euro bij lange na niet bijeen

  1. Rijkste Brabanders wonen in Alphen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    Rijkste Brabanders wonen in Alp­hen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    ALPHEN-CHAAM - Het doorsnee vermogen van Brabantse huishoudens is in 2018 gestegen, blijkt uit onderzoek van CBS. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. De Brabanders met het meeste vermogen wonen in Alphen-Chaam, terwijl in Tilburg juist de Brabanders met het minste vermogen wonen. De provincie is daarnaast goed vertegenwoordigd in de top tien van meest vermogende gemeenten in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.