Volledig scherm
Het huidige beeld van de N395. © Google Street View

Raad Hilvarenbeek eist ruimere compensatie van provincie voor bomenkap langs N395 in Diessen

HILVARENBEEK - Wethouder Ted van de Loo van Hilvarenbeek gaat bij de provincie aandringen op een ruimere compensatie voor de voorgenomen bomenkap langs de N395 in Diessen. Die opdracht kreeg hij donderdag van de gemeenteraad. De wethouder gaf daar ook toe dat het proces rond de kapvergunning voor een deel zorgvuldiger had moeten zijn.

Het college van Hilvarenbeek wil een kapvergunning verlenen voor het rooien van in totaal 185 bomen langs de N395 bij Diessen. De provincie wil de weg herinrichten om de veiligheid te verbeteren. Een groot deel van de bomen wordt langs het traject of in een groenzone bij Haghorst herplant. Veel Diessenaren zijn tegen de kap langs de Beerseweg en vinden het onbegrijpelijk dat de maximum snelheid van 60 naar 80 kilometer gaat.

Een grote visuele plank

Volledig scherm
Wethouder Ted van der Loo. © Jeroen Verhelst

Voor het eerst lieten donderdag niet de raadsvergadering niet alleen tegenstanders, maar ook voorstanders van de voorgenomen bomenkap in Diessen zich horen. Mevrouw Van Dal sprak daar namens een aantal direct omwonenden van de Beerseweg (N395). Zij vertelde dat deze omwonenden bij het oversteken van de weg veel hinder ondervinden van de bomen. ,,De bomen vormen visueel één grote plank. Je ontkomt er bijna niet aan om met het voorwiel van je fiets op de weg te staan om iets te kunnen zien.” 

Volgens Van Dal hebben de omwonenden als belanghebbenden de informerende gesprekken met wethouder Van de Loo als prettig en constructief ervaren. ,,We zijn allemaal voor behoud van groen, maar de veiligheid moet voorop staan.” In die laatste opmerking konden ook de fracties CDA, Gemeenschapslijst en VVD zich min of meer vinden.

Volgroeide bomen herplanten

Mieke Hendrikx van het B-Team (adviesorgaan over natuur en milieu) noemde als inspreker de besluitvorming rond de bomenkap ‘ondemocratisch, onlogisch, onbetrouwbaar en ongeloofwaardig’. Van de Loo gaf daarop toe dat het B-team beter geïnformeerd had moeten worden en dat ook de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek eerder op de hoogte gebracht had moeten worden. Hij bleef echter achter het besluit staan.

Volledig scherm
De raad donderdagavond. © Erik van Hest / BD

Fractie LEV diende een motie in om de kapvergunning in te laten trekken, wat volgens de rest van de fracties niet mogelijk was. Een motie van HOI Werkt kreeg wel unanieme steun. De fractie wilde dat er meer volgroeide bomen worden herplant en dat er ook een ruimere financiële compensatie komt vanuit de provincie. Van de Loo wilde zich daarvoor inzetten. Hij gaf ook de toezegging dat er geen boom wordt gekapt voordat de rechter uitspraak heeft gedaan over de kapvergunning.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.