Volledig scherm
Het vaste bedrag voor de afvalstoffenheffing in Hilvarenbeek wordt niet verhoogd. © Unknown

Raad Hilvarenbeek houdt verhoging afvalkosten tegen, ‘Dit zou verkeerde signaal afgeven’

HILVARENBEEK - Een collegevoorstel om de afvalstoffenheffing met 8,6 procent te verhogen is donderdag door de gemeenteraad in Hilvarenbeek van tafel geveegd. Hoewel het niet om een groot bedrag ging, noemde de gemeenteraad de voorgestelde verhoging een verkeerd signaal aan de vele inwoners van Hilvarenbeek die nu al goed hun afval scheiden.

Het plan van het college kwam ter sprake tijdens de behandeling van belastingverordeningen 2019. In die verordening werd voorgesteld om het vaste maandelijkse tarief te verhogen van 7,20 euro nu naar 7,63 euro in 2019. Het bedrag per lediging van de restafvalcontainer wilde het college verhogen van de huidige 5,37 euro naar 6,20 euro in 2019. 

Belonen

Dat plan viel verkeerd bij de raad. Met een raadsbreed amendement, geïnitieerd door de VVD, werd het college opgedragen het vaste tarief voor 2019 te bevriezen. VVD-raadslid Wil Vennix: ,,Inwoners die afval goed scheiden moet je niet straffen maar belonen. Vooral ook omdat we het nu beter dan het landelijk gemiddelde.” De raad droeg het college op om het vaste tarief op 7,20 euro te houden. Om de kosten dekkend te houden stelde het amendement voor om het bedrag per lediging van de restafvalcontainer extra te verhogen tot 6,98 euro.

Aanname

Portefeuillehouder burgemeester Ryan Palmen wilde gerust meegaan in het voorstel van de raad, maar waarschuwde wel dat er in dit voorstel uitgegaan werd van de aanname dat het aantal ledigingen van de restafvalcontainers gelijk blijft. ,,U moet zich realiseren dat als er minder ledigingen komen, dat we dan niet helemaal uit de kosten komen”, zei hij tegen de raad. 

Vennix hoopte dat het scenario van Palmen werkelijkheid wordt: ,,Want dat zou betekenen dat de mensen  nog beter hun afval zijn gaan aanbieden. De kosten moeten we dan op een andere manier zien te dekken, maar dan hebben we in ieder geval wel ons doel bereikt.”

  1. Ook concurrentie vol lof over de architecten  van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
    PREMIUM

    Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

    TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3174 stemmen