Het plan voor een paardenhouderij aan de Oirschotseweg (rechts) stuit in Moergestel op bezwaren van de overburen
Volledig scherm
Het plan voor een paardenhouderij aan de Oirschotseweg (rechts) stuit in Moergestel op bezwaren van de overburen © Google Streetview

Raad van State blokkeert paardenhouderij aan de Oirschotseweg in Moergestel

MOERGESTEL – De Raad van State heeft een paardenhouderij aan de Oirschotseweg in Moergestel voorlopig in de ijskast gezet.

De initiatiefnemer op nummer 76 heet Swagemakers. De familie Den Engelsen Heemskerk heeft aan de overkant problemen met het plan. 

Met een spoeduitspraak heeft de Raad het bestemmingsplan geschorst. Het probleem is de uitbreiding en wijziging van het bouwvlak van 1 naar 1,5 hectare, zo blijkt uit de uitspraak.

Een deel van het bouwvlak ligt in een gebied dat een bestemming als waardevolle natuur en cultuurhistorische agrarische gronden heeft. Die bestemming kun je niet zomaar wijzigen in een gewone agrarische bestemming waarop gebouwd mag worden. Om te voorkomen dat de initiatiefnemer alvast een paardenstal gaat bouwen heeft het hoogste bestuursrechtscollege het bestemmingsplan geschorst.

Niet als een verrassing

Dat komt overigens niet helemaal als een verrassing. Vorige week tijdens de rechtszaak in Den Haag werd al duidelijk dat er een probleem is met het plan. Rechter en staatsraad Erik Minderhoud drong er toen bij de partijen op aan om voor de bodemzaak van komende 10 oktober een oplossing te vinden. 

Overigens leken de overburen, die de zaak hebben aangezwengeld, vorige week wel bereid tot een gesprek. Of dat wat oplevert nu de uitspraak negatief is voor het plan zal moeten worden afgewacht.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.