Volledig scherm
De verouderde basisschool St. Jozef in Haghorst. © Erik van Hest

Rapport Hilvarenbeek: ‘Nieuwbouw scholen St. Jozef en Doelakkers gunstiger dan renovatie’

HAGHORST - Voor zowel basisschool St. Jozef als voor basisschool De Doelakkers in Hilvarenbeek is nieuwbouw een betere optie dan een renovatie van het huidige gebouw. Dat is althans de conclusie van adviesbureau ICS, dat door de gemeente Hilvarenbeek was ingeschakeld om onderzoek te doen naar de staat van de twee verouderde schoolgebouwen.

Volledig scherm
Basisschool St. Jozef in Haghorst. © Erik van Hest

Uit het onderzoek van ICS blijkt dat de technische en functionele staat van St. Jozef en De Doelakkers matig is. Regelmatig zijn er gebreken aan het gebouw en activiteiten worden belemmerd omdat de ruimtes niet meer voldoen aan de huidige eisen van het onderwijs. Het binnenklimaat op beide scholen scoort zelfs slecht, wat soms ten koste zou gaan van leerprestaties.

Die conclusies zijn geen verrassing voor stichting Samenwijs Opvang en Onderwijs, waaronder de beide basisscholen vallen. Bestuurder Arnoud van Leuven zou het liefst zien dat er twee moderne scholen worden gebouwd en heeft dat eerder ook aangegeven bij de gemeente. Het college wilde echter eerst gedegen onderzoek doen en schakelde daarom ICS Advies in.

1,8 miljoen euro

Volledig scherm
Wethouder Gerrit Overmans: ,,Het is nu aan de raad." © Jeroen Verhelst

Vooral in Haghorst lijkt de keuze voor nieuwbouw voor de hand te liggen. Het bouwen van een geheel nieuwe school kost ruim 1,8 miljoen euro, terwijl de kosten van een renovatie op ruim 1,5 miljoen euro worden geschat. Ook op andere criteria scoort nieuwbouw beter. Het enige nadeel van nieuwbouw op de huidige locatie zou zijn dat er tijdelijk elders huisvesting voor de school moet worden gezocht. Die extra kosten zijn ‘aanzienlijk’. Het is echter ook nog mogelijk dat de school op een andere plek in het dorp komt te staan, zoals de dorpscoöperatie eerder al had geopperd.

In het geval van De Doelakkers zijn de verschillen groter. De kosten van een ‘nieuwe’ Doelakkers worden geschat op 4,2 miljoen euro, terwijl twee verschillende uitgewerkte scenario’s voor een renovatie uitkomen op 3,1 miljoen en 3,3 miljoen euro. Volgens de onderzoekers geeft dit echter een ‘vertekend beeld’. Ook na een renovatie blijft de school namelijk een ‘hokkerige ratjetoe’ waar het niet mogelijk is om het soort onderwijs te geven waar Samenwijs voor staat. Bovendien zou met nieuwbouw de verkeerssituatie in de wijk verbeterd kunnen worden.

Weloverwogen besluit

De conclusies van ICS werden dinsdag in Haghorst toegelicht aan de raad. Voorzitter Wim Blankers van de dorpscoöperatie Haghorst liet weten blij te zijn met de bevindingen. ,,Dit lijkt een positieve conclusie voor Haghorst.” Wethouder Gerrit Overmans liet zich nog geen oordeel ontlokken. ,,Wij hebben er als college met deze informatie voor willen zorgen dat er een weloverwogen besluit kan komen. Het woord is nu aan de raad.”

  1. Floor Westerburgen is nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg

    Floor Westerbur­gen is nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg

    TILBURG - Floor Westerburgen is de nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg. Ze volgt Alex van Zundert op, die de stichting elf jaar leidde. Westerburgen was in het verleden verantwoordelijk voor het pr- en communicatiebeleid van het Textielmuseum en beschikt over een breed netwerk in de culturele sector. Ze gaat deze nieuwe functie vervullen naast haar huidige werkzaamheden bij het Theresialyceum. Van Zundert (69) draagt het stokje met ingang van 1 december over.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (8%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (33%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (34%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (25%)
630 stemmen