Volledig scherm
Het Stadsbalkon. Nu nog maagdelijk, straks Jaozeetie. © Noortje van Venrooij

Rariteitenkabinet De Jaozeetie mag fonkelnieuw Stadsbalkon openen: ‘Supertof én bizar’

Vrij 14 dec: Hoe gek het soms kan lopen. Het Tilburgse rariteitenkabinet De Jaozeetie begon als een speels idee, nu strijkt het op een prestigieuze plek neer. Het fonkelnieuwe Stadsbalkon van de LocHal - binnenkort officieel open - wordt één en al Jaozeetie. Vol met vreemde, absurde, historische verhalen over de stad. 

Quote

Alsof we opeens in de Champions League meespelen

Bas Horsten

,,Alsof we opeens in de Champions League meespelen”, zegt Bas Horsten. Jaozeetie-partner Noortje van Venrooij heeft nog steeds kramp in de kaken van het lachen. De twee werden een week geleden overrompeld door het nieuws dat ze met hun tentoonstelling de première van het Stadsbalkon zijn.  

Voor wie er nog niet is geweest: het Stadsbalkon is het balkon (duh) dat aan de LocHal kleeft, aan spoorlijn-zijde. Een imponerende ruimte van 50 bij 5 meter waar je uitzicht op de stad hebt. Eigenlijk is het de bedoeling dat er een horecazaak neerstrijkt, maar daar lijkt nog geen ondernemers voor gevonden te zijn. Nu wordt De Jaozeetie er een maand de blikvanger. 

Sloophamers van Becht

Quote

We vertellen die verhalen straks op de mooiste plek van Tilburg, met uitzicht op de stad waar het over gaat

Noortje van Venrooij

Het rariteitenkabinet is een verzameling van 50 (opmerkelijke) voorwerpen en verhalen. Van de pruik van Marc-Marie en de sloophamers van burgemeester Becht tot de eerste valse bingo. ,,We vertellen die verhalen straks op de mooiste plek van Tilburg, met uitzicht op de stad waar het over gaat. Echt supertof.”

Voor de twee is het bizar dat ze überhaupt in het Stadsbalkon terechtkomen. Ze bedachten De Jaozeetie als grap, maar vonden het idee te leuk om er niks mee te doen. Bloednerveus - want: voor publiek - pitchten ze het bij de Awesome Foundation (waar ideeën die de stad mooier/leuker maken 1000 euro kunnen winnen) en gingen ze er met de geldprijs vandoor. Lachend: ,,Toen moest het wel.” 

Het eerste rariteitenkabinet tijdens de kermis was een succes. Wethouder Erik de Ridder tipte de tentoonstelling vervolgens aan de bibliotheek. ,,We zijn supergoed geholpen door de bieb, met name door Mark Dekker. Opeens, vorige week dus, kregen we het Stadsbalkon als ruimte.” Ondertussen kregen ze ook van Erfgoed Tilburg nog een subsidie voor meerdere tentoonstellingen. 

Een frisse Jaozeetie

Volledig scherm
De Jaozeetie gaat ook verhalen vertellen over het uitzicht. © Noortje van Venrooij

Het rariteitenkabinet wordt wel weer verfrist, zodat de Jaozeetie niet hetzelfde is. Of er nog genoeg bijzondere verhalen te vinden zijn? ,,Verhalen trekken verhalen aan. Dat hebben we tijdens de kermistentoonstelling gemerkt. Dat mensen die je al lang kent opeens nog een heel mooie verhaal kennen, maar dat nooit verteld hebben. We krijgen veel tips van bezoekers.”

Vanaf 2 januari is De Jaozeetie in het Stadsbalkon te zien. Op 25, 26 en 27 januari is er een groots opgezet feestelijk weekend van de hele LocHal. ,,Dan pakken we met De Jaozeetie extra uit.” Het kabinet is gratis te bezoeken, overigens doen de twee het helemaal vrijwillig. ,,Uit liefde voor de stad.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.