Volledig scherm
Langs de Prins Hendriklaan werden zonder vergunning circa 16 eiken van een cultuurhistorische bomenrij gekapt. © Erik van Hest / BD

Rentmeester Landgoed de Utrecht bij Esbeek moet illegaal gerooide bomen herplanten

ESBEEK - De rentmeester van Landgoed de Utrecht bij Esbeek wordt door de gemeente verplicht om circa twintig gerooide bomen te herplanten. De eiken stonden langs de Prins Hendriklaan en Kinderlaan en maakten deel uit van een bomenrij met een waardevolle cultuurhistorische status.  

De eikenbomen, die in 1917 waren geplant tijdens de eerste bomenplantdag, werden al maanden geleden gekapt omdat zij volgens de rentmeester van landgoedeigenaar ASR een sterk verslechterde gezondheid hadden. Uit veiligheidsoverwegingen werden de bomen daarom verwijderd. Daarvoor was echter niet de juiste vergunningenprocedure gevolgd.

Alerte inwoner

Volledig scherm
De Prins Hendriklaan, in de buurt van de golfbaan, met de historische bomenlaan voor de kap. © Google Street View

Dat de gemeente nu een herplantplicht oplegt, is vooral het resultaat van de alertheid en vasthoudendheid van een inwoner van Diessen, die niet met naam in de krant genoemd wil worden. Deze natuurliefhebber verzocht de gemeente het afgelopen jaar herhaaldelijk om de beheerder een herplant- en instandhoudingsplicht op te leggen, maar kreeg telkens nul op het rekest.

Aanvankelijk nam de gemeente genoegen met de verklaring van de rentmeester dat er de komende jaren geleidelijk aan voor een verjonging van de oude bomenlanen gezorgd zou worden. De inwoner van Diessen wees de gemeente echter op de cultuurhistorische waarde van de bomen en het eigen beleid om bij illegale kap een herplantplicht op te leggen.

Onjuist spoor gevolgd

Na herhaaldelijk aandringen kreeg de Diessenaar gisteren van de gemeente te horen dat de rentmeester alsnog een herplantplicht opgelegd krijgt. ‘Wij hebben bij de beantwoording van uw brieven een onjuist spoor gevolgd. Dat betreuren we’, aldus de gemeente in de brief. Hoewel de kap volgens de gemeente gerechtvaardigd was gezien de slechte vitaliteit van de bomen, had de initiatiefnemer de juiste procedure moeten volgen.

Inmiddels heeft de gemeente een gesprek gehad met ASR over de kwestie. De rentmeester onderschrijft de cultuurhistorische waarde van de bomenlanen. Binnenkort volgt een tweede gesprek over een plan voor de instandhouding van de historische bomenlaan, waarvoor ook de Vereniging Natuur en Milieu (VNMH) en het adviesorgaan B-Team zijn uitgenodigd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.