Volledig scherm
PREMIUM
Richard Long, Four Ways (2014), © Richard Long, Courtesy of Lisson Gallery

Richard Long viert de schoonheid van de wereld

TILBURG - De Pont in Tilburg grijpt met de expositie van Richard Long terug naar de beginperiode van het museum. Long was bij de opening in 1992 een van de kunstenaars die ter plekke kunst maakte. Al herinnert hij zich dat nauwelijks.

Vanaf het moment dat De Pont in 1992 opende, lag de Planet Circle van Richard Long op het grote centrale plein. Het werk met een doorsnede van ruim negen meter was van meet af aan een van de grote, beeldbepalende elementen van het dan spiksplinternieuwe Tilburgse museum. Pas in 2007, toen Keith Tyson het plein claimde voor zijn installatie Large Field Array, verdween de door Long eigenhandig gelegde cirkel van Franse kalkstenen naar het depot om later af en toe weer terug te keren. Nu De Pont uitpakt met een grote expositie van Long, is de cirkel van kalksteen toch niet opnieuw neergelegd. ,,We willen iets anders doen’', zegt Hendrik Driessen, directeur van De Pont. ,,Planet Circle kent iedereen inmiddels wel, Long had andere dingen die hij wilde tonen.’'

  1. Rijkste Brabanders wonen in Alphen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    Rijkste Brabanders wonen in Alp­hen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    ALPHEN-CHAAM - Het doorsnee vermogen van Brabantse huishoudens is in 2018 gestegen, blijkt uit onderzoek van CBS. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. De Brabanders met het meeste vermogen wonen in Alphen-Chaam, terwijl in Tilburg juist de Brabanders met het minste vermogen wonen. De provincie is daarnaast goed vertegenwoordigd in de top tien van meest vermogende gemeenten in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.