Volledig scherm
Willemijn en Leander, ophef leidt tot verbroedering. © Bas Vermeer

‘Rietjes-ophef RAW’ eindigt met een wonderschoon slotakkoord, Spoorzone voortaan ‘plasticvrije zone’

Do 22 nov: Mooi om te zien. RAW-ondernemer Leander Willemstein en de ‘minder plastic’ voorvechtster Willemijn Peeters hebben elkaar helemaal gevonden. De Spoorzone is voortaan ‘plasticvrij’ en bij RAW hebben ze ook een paar flinke duurzame stappen gezet. ,,Hoe je iets negatiefs in iets positiefs om kunt buigen”, zegt Willemijn. 

Quote

Wat één rietje allemaal teweeg kan brengen

Willemijn Peeters

Dat negatieve ligt een paar maanden in het verleden. Willemijn wilde geen rietje bij haar cocktail - want: er drijft al veel te veel plastic soep in de oceanen - en kreeg vervolgens een bonnetje onder ogen waarop ze door de ober belachelijk werd gemaakt. Het verhaal genereerde nogal wat ophef op social media, onder voor- en tegenstanders. 

Zie het als een eerste stap

Volledig scherm
Nieuw bord in de Spoorzone. © Bas Vermeer

Al met al sloeg het geen wonden, het bouwde bruggen. De ophef luwde na twee dagen. Achter de schermen nam Leander ondertussen contact op met Willemijn. De twee dronken een paar koppen koffie, er ontstond een Whatsapp-groepje én het leverde iets op. 

Bij RAW deden ze plastic rietjes in de ban, ze gebruiken alleen nog biologisch afbreekbare. ,,De plastic dipsausbakjes zijn verleden tijd. De 100 biefstukken die er per dag doorheen gaan, kwamen per vier verpakt, daar hebben we ook een einde aan gemaakt”, zegt Leander. ,,Het zijn kleine voorbeelden, zie het als een eerste stap.”

Grappig slot

Als grappig slotakkoord onthulden Willemijn en Leander op donderdagmorgen een ‘plastic vrije zone’-borden in de Spoorzone. Eentje staat bij RAW, de ander bij koffiewagon Stoom013 waar ze zich ook bij het initiatief hebben aangesloten. Meerdere Spoorzone-ondernemers willen ook meedoen, aldus Leander. 

Al blijft het lastig in de horeca om helemaal plasticvrij te zijn: bij een evenement buiten bijvoorbeeld, als je wel over moet schakelen op plastic bekers. ,,Hopelijk zetten de borden ook voorbijgangers aan het denken.”

De twee blikken met een goed gevoel terug. Willemijn lacht. ,,Mooi wat één rietje allemaal teweeg kan brengen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen