Voor de derde keer doet Oisterwijker Ton Visser een gooi naar het lijsttrekkerschap van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Volledig scherm
Voor de derde keer doet Oisterwijker Ton Visser een gooi naar het lijsttrekkerschap van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen. © Facebook Ton Visser

Rob Jetten opgepast, Ton Visser uit Oisterwijk aast weer op het leiderschap van D66

OISTERWIJK - Driemaal scheepsrecht? Ton Visser, een 56-jarige globetrotter uit Oisterwijk, heeft ook deze keer in elk geval niks te verliezen: ,,Ik wil de nieuwe partijleider van D66 worden. Als na de zomer de procedure van start gaat, stel ik mij kandidaat.”

Anders dan fractievoorzitter Rob Jetten of de ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren kan Visser zich die uitspraak nu al veroorloven. ,,Mij staat geen enkele status of positie in de weg.” 

In 2002 nam Visser het op tegen Thom de Graaf: ,,Maar dat kwam toen te vroeg.” Drie jaar geleden daagde Visser Alexander Pechtold uit. 

Uiteindelijk bleek Visser zijn kandidatuur niet hard te kunnen maken. Hij wist niet het benodigde aantal van 252 handtekeningen onder leden op te halen. 

‘Betere kandidaten dan ik’

Net als de vorige twee keren beseft Visser ook nu dat hij weinig kans maakt: ,,Natuurlijk zijn er betere kandidaten dan ik. Maar hé, PSV is ook beter dan AZ? En wie van die twee staat het hoogst? Alleen wie zich niet aanmeldt, heeft geen enkele kans.”

Quote

Slapen op een bankje in Central Park is gedurfder dan je kandidaat stellen als partijlei­der van D66

Ton Visser

Wie Visser vertelt het in elk geval gedurfd van hem te vinden, die kent hem niet: ,,Ik heb een tijdlang nergens gewoond en over de hele wereld gezworven. Slapen op een bankje in Central Park is gedurfder dan je kandidaat stellen als partijleider van D66.” 

Visser neemt zich voor om D66 'breder’ te maken. Een volkspartij? ,,Dat is een beladen term in de partij. Maar ik vind wel dat we ons sociaal-economisch beter moeten profileren. Armoede hoort ook voor D66 een belangrijk thema te zijn.”

De man met de hoed

Visser is van huis uit jurist, maar hij gooide al snel het roer drastisch om. Oisterwijk kent hem als ‘de man met de hoed’, die er ook een gewoonte van maakte om als kerstman in een gele taxi cadeaus rond te brengen. Zijn luister- en verteltournee zet hij hoe dan ook voort. Af en toe worden bundelt hij zijn verhalen tot een boekje. Het beeldje van De Contente Mens koestert hij als zijn talisman.

In 2016 deed Ton Visser voor de tweede keer een gooi naar het partijleiderschap van D66, toen als uitdager van Alexander Pechtold.
Volledig scherm
In 2016 deed Ton Visser voor de tweede keer een gooi naar het partijleiderschap van D66, toen als uitdager van Alexander Pechtold. © John Schouten / Beeld Werkt

Zijn woonadres heeft hij in China, waar hij eind deze week ook weer naartoe vertrekt. Visser geeft er op een privé-school Engelse les.

'Niet solide en robuust’

Waarschijnlijk is hij niet terug op 6 januari, als de Oisterwijkse D66-leden besluiten of ze weer zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen mee gaan doen. De stemmen staakten vorige maand, ook doordat Ton Visser staande de vergadering van mening veranderde. ,,Ik ben in principe voor zelfstandige deelname, maar dan moet het er wel solide en robuust uit zien. En die indruk had ik op de laatste vergadering niet.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.