Volledig scherm
ROC studenten Dewi van Leuken, Sevilay Saglik, Ruby van de Wiel en Sietske van der Heijden (vlnr) helpen mee toezicht houden op de Westermarkt. © Hein Eikenaar/BD

ROC-studenten helpen politie op Westermarkt in Tilburg

TILBURG -  Politieteam Leijdal en studenten van ROC Tilburg (school voor Orde en Veiligheid) gaan komende weken samen toezicht houden tijdens de weekmarkt in Tilburg West. Het gaat om een experiment van vier weken, dat vandaag start.

De studenten houden op donderdagen toezicht op de markt en omgeving van het winkelcentrum en informeren marktbezoekers over onder meer babbeltrucs en zakkenrollers. 

Het is een mooie manier om in de praktijk ervaring op te doen, zegt docent Siem Jimmink. ,,Het is belangrijk dat ze onregelmatigheden en afwijkend gedrag van mensen leren herkennen: staat iemand lang bij geparkeerde fietsen of hangt hij rond bij een pinautomaat. Loopt iemand twintig keer de markt op een neer zonder iets te kopen.”

Stuiten de studenten op verdachte zaken, dan worden die via Jimmink aan de politie doorgegeven. De docent is ook aanwezig om de studenten te begeleiden.

Quote

We horen van bezoekers en kooplieden dat ze het prettig vinden om te zien dat er iemand in uniform rondloopt

Siem Jimmink, ROC Tilburg

Marktbezoekers en -kooplui reageren positief. ,,Mensen vragen wat we komen doen", zegt handhaver in opleiding Sevilay Saglik. Samen met medestudenten Ruby van de Wiel, Dewi Leuken en Sietske van der Heijden maakt ze haar rondjes door het gebied. Ze spreken mensen aan en wijzen erop als iemand opzichtig met een portemonnee in zijn hand loopt of zijn tas open heeft staan. 

,,Alles voorkomen kunnen ze niet", zegt docent Jimmink. ,,Maar we horen dat mensen het prettig vinden om te zien dat er iemand in uniform rondloopt op de markt, die ze kunnen aanspreken.”

Babbeltrucs

De politie is blij met de extra ogen en oren waar ze tijdelijk gebruik van kan maken. Voor de Westermarkt is gekozen omdat het voor team Leijdal een aandachtsgebied is. 

,,Door met marktbezoekers in gesprek te gaan over het voorkomen van bijvoorbeeld babbeltrucs en fietsendiefstallen leveren de studenten bovendien een bijdrage aan de bewustwording bij burgers", aldus Dennis Roepan namens het politieteam. 

Het is nog niet bekend of het experiment een vervolg krijgt. Jimmink: ,,We gaan het eerst samen evalueren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.